Obama vil tvinge klima-politik igennem

KLIMA – Præsident Barack Obama er klar til at sætte hårdt mod hårdt og om nødvendig lade Det Hvide Hus gå enegang uden om kongressen for at sætte ind mod klimatruslen og forcere omstillingen til vedvarende energi.

Obama er klar til at gå enegang, hvis kongressen stritter imod. (Foto fra YouTube)

- Hvis kongressen ikke vil handle hurtigt for at beskytte de kommende generationer, så vil jeg, sagde præsident Obama, da han i går holdt en tale om nationens tilstand.

Han gjorde det klart, at han planlægger politiske initiativer, der skal mindske forureningen, ruste det amerikanske samfund mod konsekvenserne af klimaforandringerne og fremskynde overgangen til mere bæredygtige energikilder.
Ifølge Obama er de 12 varmeste år, der nogensinde er målt, alle faldet inden for de seneste 15 år.

Vi kan vælge
- Vi kan vælge at tro, at superstormen Sandy og de mest alvorlige tørker i årtier og de værste skovbrande, som visse stater nogensinde har oplevet, alt sammen er vilde sammentræf. Eller vi kan vælge at tro på den overvældende videnskabelige dokumentation – og handle før, det er for sent, sagde Obama.

Energieffektivitet er et andet område, Obama vil satse på. Han opfordrede i talen amerikanerne til i løbet af de næste tyve år at halvere energispildet i boliger og virksomheder og lovede støtte til de stater, der skaber job og skærer i energiforbruget ved at konstruere mere energi-effektive bygninger.

Vind og sol
Fremme af vedvarende energi som vind-og solenergi vil kunne gøre USA til en mere globalt konkurrencedygtig økonomi , sagde Obama og tilføjede, at udbygningen af vindenergi sidste år stod for næsten halvdelen af al ny kraftværkskapacitet i USA.

I løbet af Obamas første fire år i Det Hvide Hus er der sket en fordobling af energien fra vind- og solenergi, ligesom han har fået gennemført strammere regler, som skal øge brændstoføkonomien for nye biler. Han har desuden planer om at begrænse udledningen af drivhusgasser fra kraftværkerne, som står for henved 40 procent af udledningen af drivhusgasser i USA.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: