Nye million-tilskud skal løfte svine-velfærd

Han-grisene bliver rutinemæssigt kastreret uden bedøvelse. Foto fra tv-dokumentaren Det store Svinerige på DR1.

SVIN – Fødevareminister Dan Jørgensen er klar til at pumpe nye millioner af kroner til projekter, der skal forebygge halekupering og kastration af svin.

Regeringens Grønne Udviklings- og Demonstrationsprogram har netop uddelt 135 millioner kroner til udviklingsprojekter, der forener bæredygtighed, dyrevelfærd og vækst. Blandt støttemodtagerne er flere projekter, der skal forbedre dyrevelfærden for svin og samtidig skabe vækst og beskæftigelse, oplyser Fødevareministeriet.

- Regeringen har målrettet afsat midler til GUDP-projekter, der både kan løfte dyrevelfærden og produktiviteten i de danske svinestalde. Projekterne viser, at der er veje til at forene mere dyrevelfærd og vækst i svineproduktionen. Og det er vigtigt både for dyr og mennesker. Miljø, vækst og dyrevelfærd skal nemlig gå hånd i hånd, hvis vi skal klare os i konkurrencen på lang sigt, siger fødevareminister Dan Jørgensen.

Halekupering og kastration
Et af de netop bevilgede dyrevelfærdsprojekter vil ved brug af systematisk kameraovervågning af svinebesætninger, identificere årsagerne til halebid i den enkelte besætning og teste mulige løsninger. Outputtet er et IT-værktøj til svineproducenterne, som gør det nemmere at forebygge halebid hos svin.

Et andet projekt skal udvikle en hurtig online-metode til måling af ornelugtstofferne skatol og androstenon på slagterierne. Dermed vil det være muligt at frasortere slagtekroppe med et højt indhold af de to hormonstoffer, som giver ildelugtende kød. Metoden kan være med til at bane vejen for ophør af kastration af ornegrise.

- Regeringen ønsker et styrket fokus på, hvordan bedre dyrevelfærd og produktivitet kan gå hånd i hånd. Derfor er det glædeligt at der nu er 20 millioner kroner til projekter, der gennem ny teknologi blandt andet skal forebygge halekupering og kastration af svin og samtidig skabe vækst og øget produktivitet, siger fødevareminister Dan Jørgensen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: