Enhedslisten lancerer svinepakke

Enhedslisten vil sætte ind på seks områder for at løfte velfærden for svin. Foto: Colourbox

DYREVELFÆRD – Med seks konkrete forslag vil Enhedslisten indføre bedre dyrevelfærd i de danske svinestalde. Det er tiltrængt, siger Per Clausen.

I går vedtog et flertal i Folketinget en lov, der vil gøre livet for søerne i de danske svinestalde en lille smule bedre. Fremover skal de ikke fikseres i snævre bokse halvdelen af livet, men dog stadig i en fjerdedel af livet.

Der er altså lang vej endnu, før dyrevelfærden i dansk svineproduktion er i orden. Det vil Enhedslisten gøre noget ved.

Svinske forhold i danske stalde
At søer forhindres i at bevæge sig i store dele af livet er bare ét problem i dansk svineproduktion, fortæller dyrevelfærdsordfører Per Clausen.

- Grisene halekuperes rutinemæssigt, selvom det er ulovligt. De får for lidt og forkert mad, så halvdelen af søerne og en tredjedel af slagtesvinene lider af smertefulde mavesår. Hangrise kastreres i hobetal uden bedøvelse, og hvert år dør mere end otte millioner pattegrise af kulde eller sult. Det er barbarisk, erklærer Per Clausen.

- Forholdene skyldes benhård på konkurrence på billigt, masseproduceret kød. Hvis grisene skal have det bedre, er det nødvendigt at konkurrere på kvalitet i stedet for. Svinene skal opdrættes ordentligt, og kødet forarbejdes, så det kan sælges til højere priser. Det sidste vil også give danske arbejdspladser i fødevareindustrien, siger Per Clausen.

Enhedslistens 6 bud på bedre griseliv

Allerhelst så Enhedslisten, at svineproduktionen i Danmark blev økologisk. Men her og nu vil partiet med seks forslag forbedre forholdene i den konventionelle svineproduktion:

1. Slut med halekupering. I dag får grise rutinemæssigt klippet halen, selvom det er ulovligt. Fremover kræves dokumentation for, at alle alternative metoder til at undgå halebid er forsøgt, og der indføres afgift pr. halekuperet slagtesvin.

2. Forbyd fiksering af søer i småbitte bokse i alle nye stalde fra 1. juli 2014, og i 2024 skal alle søer kunne bevæge sig frit hele livet.

3. Bekæmp smertefulde mavesår, som op mod halvdelen af alle søer lider af i dag, fordi de får for lidt og for fiberfattig kost. Det er meget enkelt: Det er allerede forbudt at sulte landbrugsdyr. Loven skal bare håndhæves.

4. Færre døde pattegrise. I dag dør omkring 24.000 pattegrise om dagen af sult eller kulde, fordi der avles flere unger, end soen har mælkekirtler til. Fremover skal avlsprincippet ikke være flest mulige unger – men flest mulige overlevende unger.

5. Skær ned på antibiotika. I dag tages pattegrisene fra søerne, når de er for små til at fordøje almindeligt foder. Derfor får de diarre, som behandles med antibiotika. Det kan undgås ved at kræve, at grisene først tages fra efter 4 uger eller 5-6 uger hos løse søer.

6. Forbyd kastration. I dag kastreres hangrise uden bedøvelse for at undgå ornelugt, men erfaringer fra fx England og Spanien viser, at massekastration er unødvendig. Derfor skal kastration forbydes fra 2018.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: