Nye EU-regler beskytter børn mod giftigt bly

BLY – Ny aftale i EU sikrer børn mod det giftige stof bly. Modsat Danmark har mange europæiske lande indtil nu slet ikke haft regler på området.

Nye krav skal beskytte børn mod bly i produkter som tøj, sportsudstyr og barnevogne.

Nye krav skal beskytte børn mod bly i produkter som for eksempel tøj, sportsudstyr og barnevogne. Det har EU besluttet. Mens Danmark i mange år har sat et loft over, hvor meget bly, der må være i en lang række produkter, har mange lande i EU indtil nu slet ikke haft regler på området.

Miljøminister Kirsten Brosbøl glæder sig derfor over de nye regler og understreger vigtigheden af, at EU-landene har fælles regler på så vigtigt et område som at beskytte vores børn mod bly.

- Bly er et giftigt stof, der kan skabe indlæringsproblemer hos børn, hvis de får det i munden. Vi har i Danmark længe været bannerførere på området, så det glæder mig, at hele EU nu får regler, som beskytter børnene, siger Kirsten Brosbøl.

Generelt bekymret over kemien i dagligdagen
Den mængde bly, der må være i danske produkter, stiger marginalt, men samtidig betyder de nye regler en lille udvidelse af de danske regler, og for eksempel vil metaldele i tøj nu blive omfattet af reglerne.

- Jeg er generelt bekymret over den kemi, vi bliver udsat for, og jeg vil fortsætte med at presse på for strammere regler over for andre stoffer, der er skadelige. Derfor har jeg sammen med syv af mine EU-ministerkolleger netop bedt EU’s nye kommisærer om at stramme op i forhold til at sikre forbrugerne mod skadelig kemi, siger Kirsten Brosbøl.

Reglerne skal nu formelt godkendes af Ministerrådet og Parlamentet og vil træde i kraft et år efter offentliggørelsen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: