Kommissionen trækkes i retten for kemi-nøl

FARLIG KEMI: EU-Kommissionen er blevet trukket i retten for at sylte lovgivningen for hormonforstyrrede stoffer. Danmark går nu ind i sagen, og miljøminister Kirsten Brosbøl vil presse på for, at EU vedtager fælles regler.

Testikelkræft, dårlig sædkvalitet og tidlig pubertet hos piger kan skyldes hormonforstyrrende stoffer. Derfor skal der være styr på stofferne, siger miljøministeren. Foto: Colourbox

Ifølge EU’s egne regler for kemi-området skulle EU-Kommissionen allerede tilbage i december 2013 have vedtaget fælles kriterier for, hvornår et stof er hormonforstyrrende. Det er ikke sket endnu, og fra dansk side har miljøminister Kirsten Brosbøl længe krævet, at EU sætter mere fart på kemikaliearbejdet. For at øge presset tilslutter Danmark sig nu den retssag, som Sverige har rejst mod Kommissionen om netop de forsinkede kriterier for hormonforstyrrende stoffer.

- De hormonforstyrrende stoffer mistænkes blandt andet for at være en medvirkende årsag til testikelkræft, dårlig sædkvalitet og tidlig pubertet hos piger. Derfor skal der være styr på stofferne, og vi skal have Kommissionen til at levere de kriterier, den skylder, nu. Derfor går Danmark nu ind i sagen, så vi er flere om at lægge pres på Kommissionen, siger Kirsten Brosbøl.

Mere sikre kriterier
Lige nu bruges der nogle midlertidige kriterier til at bestemme om et stof er hormonforstyrrende, hvis det skal bruges i sprøjtemidler eller hverdagsgifte (biocider). De midlertidige kriterier er efter Miljøministeriets vurdering ikke sikre nok, og derfor er det vigtigt, at Kommissionen fastsætter nogle mere sikre kriterier.

- Det vigtigste for mig er at beskytte de danske forbrugere mod de hormonforstyrrende stoffer. Med de midlertidige kriterier vi har nu, bliver mennesker, dyr og miljøet ikke beskyttet godt nok. Det vil jeg ikke acceptere, og derfor skal vi nu have de kriterier på plads, siger Kirsten Brosbøl.

Sverige anlagde sagen mod EU-Kommissionen i juli 2014. Konkret går retssagen på manglende overholdelse af reglerne i biocidforordningen. Sagen kører nu ved EU-domstolen, og det er uvist, hvornår der kommer en afgørelse.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: