Ny opfindelse kan optimere solcelleanlæg

ENERGI – En dansk iværksætter har udviklet en teknologi, som kan overvåge solcelleanlæg og optimerer ydeevnen i hele anlæggets levetid.

Anders Rand er klar til at lancere nyt system, der kan overvåge og optimere solcelleanlæg.

Med to kapitalstærke investorer i ryggen, bliver virksomheden nu en del af den grønne satsning i Vejle Nord, og teknologien skal til sommer testes i hele landet, forklarer manden bag, Anders Rand.

- Vores system kan præcist identificere uregelmæssigheder i solcelleanlægget og forklare dem. Teknologien er udviklet på baggrund af metoder og viden, som hidtil kun har været tilgængelig i forskningslaboratorier, fortæller Anders Rand.

Teknologien giver mulighed for hurtigt at sætte ind og yde service dér, hvor problemet er. På den måde kan man sikre, at anlægget producerer optimalt. Samtidig vil konceptet akkumulere viden om, hvordan solceller egentlig nedbrydes i forskellige miljøer, hvilket tjener som input til forskning.

Store besparelser i sigte
Ifølge Anders Rand kan opfindelsen give store besparelser på driften af især store solcelleanlæg, som i dag er mest udbredte i Sydeuropa.

Men da solcelleteknologien byder på hastig udvikling, kan investorer med tiden forvente rimelige afkast fra investeringer i større anlæg, som placeres i Skandinavien.

Anders Rand har nu etableret virksomheden EmaZys, som skal videreudvikle, markedsføre og sælge solcelleteknologien.

Grøn fond i Horsens investerer
Den grønne investeringsfond Insero i Horsens er klar til at skyde penge i virksomheden, fortæller fondens formand, Ulrik Kragh.

- Vi tror på, at solcellemarkedet både i Danmark og internationalt vil stige markant over de kommende år. EmaZys teknologi kan blive en vigtig brik i dette marked, og den intelligente teknologi har mange muligheder for kunder, markeder og dermed vækst. Den viden, som iværksætteren besidder, er unik, og vi forventer os meget af investeringen, siger Ulrik Kragh.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: