Ny nordisk mad ryger i skraldespanden

Storkøkkener og restauranter i Norge, Sverige, Finland og Danmark kasserer hvert år ikke mindre end 456.000 ton mad. Det svarer til 18 kilo mad for hver indbygger i de nordiske lande, viser en ny rapport fra Nordisk Ministerråd.

Restauranter og storkøkkener i Norden kasserer hvert år næsten en halv million ton mad (Foto: Liv Lønne Dille/norden.org)

Madspildet er enormt i den vestlige del af verden. Hver dag ryger tonsvis af god mad i skraldespanden. Både de private husholdninger, butikker og offentlige storkøkkener frådser med maden.

En ny rapport fra Nordisk Ministerråd viser, at det også står slemt til hos restauranter, kantiner og offentlige storkøkkener. Madspildet svarer til 456.000 ton årligt, eller 18 kilo pr. indbygger.

Tips og gode råd

Derfor har Nordisk Ministeråd udsendt en ny vejledning med tips og gode råd, der skal hjælpe branchen og give mindre affald.

Rapporten er udarbejdet af den nordiske gruppe for affaldsforebyggelse og er baseret på tidligere undersøgelser og en spørgeskemaundersøgelse i de fire lande fra januar 2012.

I resultatet af spørgeskemaundersøgelsen medregnes kun den mad som man rent faktisk kunne have spist, ikke kartoffelskræller og dyreben. Mængden af mad, som kasseres i storkøkkener, er sandsynligvis endnu større end rapporten angiver.

Supper, saucer og drikkevarer skylles for eksempel ud i afløbet. Mad som bliver hentet i restauranten er heller ikke medregnet.

Debatten om madspild

– Hidtil har debatten først og fremmest handlet om det unødvendige madspild i husholdningerne, men restaurant- og storkøkkenbranchen har en betydning, siger sagsbehandler hos Naturvårdsverket i Sverige, Sanna Due.

- Danske og finske undersøgelser viser, at en stor del af maden i restauranter og storkøkkener bliver kasseret. Det drejer sig både om det, der kasseres ved tilberedningen og behandlingen i køkkenet, og det, som gæsterne levner, siger hun.

Praktiske tips i vejledningen

Det er muligt at mindske madspildet. Flere restauranter og storkøkkener er allerede kommet langt med dette arbejde. Men der skal gøres mere. I forbindelse med rapporten udkommer også en vejledning, som skal hjælpe branchen med at mindske madaffaldet. Den indeholder praktiske tips som eksempelvis:

  • Lav en menu hvor de friske råvarer kan bruges i flere forskellige retter.
  • Brug resterne til supper, saucer og grønsagsbouillon.
  • Tilbyd store og små portioner med eller uden prisforskel.

Norden skal vise et godt eksempel

Norden skal være en foregangsregion på miljøområdet, og erfaringer skal deles med andre, er ambitionen hos de nordiske lande.

Grøn økonomi og ressourceeffektivitet står højt på dagsordenen i det nordiske samarbejde og er også et af hovedpunkterne i det norske formandskabs program for Nordisk Ministerråd i 2012.

Nordisk Affaldsgruppes bidrag er at fokusere på forebyggelse af affald, materialeeffektivitet og at undgå genanvendelse af materialer, som indeholder farlige stoffer.

Gruppen består repræsentanter for myndigheder fra alle de nordiske lande samt Færøerne, Grønland og Åland og har flere faggrupper under sig, blandt andet den nordiske gruppe for affaldsforebyggelse.

Nordisk Ministerråds guide til mindre affald kan ses her.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: