Nordiske lande i fælles front mod plastaffald

MILJØ – Plastikposer, gamle sodavandsflasker og andet plastaffald havner i havene i store mængder, og mikroplast ender i fisk og andre havdyr. Nu vil de nordiske lande arbejde sammen om at løse problemet.

De nordiske lande vil arbejde sammen for at bekæmpe plastaffald i havet. Foto: Miljøstyrelsen

På et møde i denne uge har de nordiske landes miljøministre givet håndslag på at arbejde sammen. Blandt andet vil de gøre en fælles indsats for at løfte dagsordenen på FN’s store miljømøde UNEA-2, der løber af staben i Nairobi, Kenya, 23.-27. maj.

- Plast i havet er et kæmpe globalt problem uden nemme løsninger, og det kræver internationalt samarbejde. Derfor går vi nu sammen med de andre nordiske lande om at sætte fokus på problemet. Blandt andet vil vi gøre en fælles indsats for at løfte dagsordenen på FN’s store miljømøde i maj, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Europa på banen
De nordiske lande vil også arbejde for, at der kommer en stærk europæisk indsats mod plast i havene.

- Det er en del af dagsordenen om cirkulær økonomi, som vi allerede støtter. EU arbejder med en cirkulær økonomi pakke, og vi vil nu skrive et fælles brev fra de nordiske lande til Kommissionen for at understrege, hvor vigtigt det er, at pakken bidrager til at løse plastproblemet. Det betyder ikke, at vi ikke selv skal gøre noget. Vi arbejder aktivt med løsninger her i Danmark, hvor vi blandt andet har støttet forsøg med at rense spildevand for mikroplast, siger Esben Lunde Larsen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: