NGO’er: Sørg for renere luft, Ida

LUFTFORURENING – Danske miljøorganisationer vil have Ida Auken til at kæmpe endnu mere aktivt for renere luft i Europa, når hun om kort tid mødes med sine europæiske kolleger til ministerrådsmøde i Dublin.

Luftforurening er det alvorligste miljøproblem og koster årligt flere tusinde mennesker livet. (Foto: Colourbox)

Hvert år dør en halv millioner europæeere for tidligt på grund af luftforurening. Derfor er det på høje tid, at EU strammer reglerne og som minimum indfører de grænseværdier, som Verdenssundheds-organisationen WHO anbefaler.

Det skriver en række grønne organisationer i et åbent brev til miljøminister Ida Auken. De opfordrer hende til at få sat luftforureningen på dagsordenen, når hun skal mødes med sine europæiske ministerkolleger til uformelt ministerrådsmøde i Dublin den 22.4.

Alvorligste miljøproblem
- Luftforurening er det alvorligste sundhedsrelaterede miljøproblem i Europa, og hvis miljøministrene ønsker at repræsentere vælgerne, så skal de øjeblikkeligt beslutte at gøre noget ved det, siger seniorrådgiver i Det Økologiske Råd Kåre Press-Kristensen, som er initiativtager til brevet.

Otte ud af ti EU-borgere deler de grønne organisationers bekymring over luftforureningen, viser en ny undersøgelser fra Eurostat.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har også påpeget at EU’s nuværende grænseværdier er for høje, og at EU-borgerne ikke er tilstrækkeligt beskyttet mod luftforureningen, men alligevel er EU’s miljøministre tilbageholdende med at stramme reglerne.

Vi har teknologien
- Det er tragisk, når man tænker på de mange unødvendige dødsfald, for der er ingen grund til tøve med handling. Vi har den miljøteknologi, som skal til, og det vil give mange europæere et både et længere og et bedre liv at indføre den, siger seniorrådgiver Kåre Press-Kristensen.

I Danmark koster luftforurening hvert år ca. 3.000 dødsfald. Til sammenligning dør kun omkring 200 ved trafikulykker. Luftforureningen skader desuden naturen, fordi udstødningsgasserne forsurer jordbunden og virker som gødning i følsomme økosystemer.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: