Naturpakken er som et plaster på et åbent benbrud

KOMMENTAR – Blå bloks naturpakke er i det store billeder som et plaster på et åbent benbrud. Økonomisk er det også en meget lille pakke, som ikke sikrer sammenhæng og plads til naturen, skriver Ida Auken.

Af Ida Auken, miljøordfører for Radikale Venstre

I det store billede er naturpakken som et plaster på et åbent benbrud. Den fjerner under 10 procent af den ekstra forurening, der kommer som følge af landbrugspakken.

Den sikrer ikke sammenhæng og plads til naturen. Og den gør ikke ret meget for naturen i det åbne land, der virkelig er under pres. Så kan det godt være den rummer nogle udmærkede tiltag som fx urørt skov, naturuddannelse til landmænd og jordfordeling, men det ændret ikke det store billede.

Økonomisk set er det en meget lille pakke. Den puljer midler for fire år, så der er alene tale om 89 mio om året. Det er en meget beskeden sum sammenlignet med de penge, man bruger på at kompensere landmændene for deres forurening (over 600 millioner kroner i 2020).

Konservative kvælstofkrav
Pakken indregner også en række eksisterende initiativer, som ville have været der alligevel, så der følger meget få nye penge med i pakken.

De Konservative er meget glade for at have fået det minimale kvælstofkrav, de havde til pakken opfyldt og nævner selv, at de har fået seks tons mere end de bad om. Det er useriøst. Seks tons svarer til, at én enkelt landmand med 500 hektar holdt op med at dyrke sin jord. Og samlet har Konservative fjernet mindre end 10 procent af den forurening, de lige har været med til at vedtage med landbrugsapkken.

Det kaldes greenwashing at fremstille noget som grønt, når det ikke er det. Vi accepterer ikke greenwashing, når det kommer fra erhvervslivet. Derfor skal vi heller ikke acceptere det, når det kommer fra politikerne.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: