Esben Lundes urørte skove er politisk fup

NATUR – Man er i fuld gang med at fælde træer i de skove, der skal udlægges som urørte. Er de politiske aftaleparter klar over det?

Et flisbjerg i Gribskov venter på at blive kørt til varmeværket. Foto: Søren Wium-Andersen

Af Kjeld Hansen, journalist og forfatter

Motorsavene hyler hysterisk i statens skove i disse uger. Landet over skal der hentes tømmer ud, før det er for sent. Hvorfor denne hektiske aktivitet?

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) proklamerede stolt i maj 2017, at vi er nu i mål med vores løfte. Vi leverer 25.000 hektar biodiversitetsskov, og der kommer 10.000 hektar ny urørt skov. Det viser, at vi har lyttet til biodiversitetsforskere, som har givet os nogle virkelig gode råd.

Imidlertid undlod ministeren at fortælle, at de nye skove vil blive tømt for træer, før de udlægges som aftalt med Mette Abildgaard fra Konservative, Carsten Bach fra Liberal Alliance og Pia Adelsteen fra Dansk Folkeparti.

Det fremgår af aftalen om Naturpakken 2016, at den skal være selvfinansierende, og derfor er Naturstyrelsen nu gået i gang med at tømme parcellerne for hugstmodne træer i de skove, som styrelsen senere skal udlægge som urørt skov. Skovarbejderne skal blot efterlade fem træer per hektar, dvs. for hver 100 gange 100 meter skov vil der kun stå fem træer tilbage, ellers kan de fjerne rub og stub.

Hovedløs fremgangsmåde
Økonomien i hele projektet er baseret på, at næsten alle gamle træer i den ’urørte skov’ bliver fældet og hugget til flis til varmeværkerne. Med garanti er det en hovedløs fremgangsmåde, der ikke er anbefalet af – endsige aftalt med – nogen biodiversitetsforsker.

Det er uklart, om de tre aftalepartnere bag Naturpakken 2016 har været orienteret om dette fupnummer. Især Liberal Alliances Carsten Bach gjorde et stort nummer ud af sin indflydelse på skovprojekterne, som han gerne ville have æren for. Ved lanceringen i maj 2017 sagde han, at målet om urørt skov nok ikke var blevet indfriet uden Liberal Alliance.

Carsten Bachs begejstring overdøves nu af de hylende motorsave i Gribskov, på Møn og Langeland og i andre udpegningstruede urørte skove. Endnu en gang har Lunde Larsen demonstreret sin egenrådige handlekraft, når offentligheden og de politiske samarbejdspartnere skal fuppes.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: