Nationalpark Kongernes Nordsjælland får grønt lys

NATUR – Tirsdag aften besluttede en enig forligskreds af miljøordførere på Christiansborg at stemme ja til planerne for nationalpark Kongernes Nordsjælland. Dermed indfries drømmen for fem nordsjællandske kommuner og 200 lodsejere, der i årevis har forberedt den nye kommende nationalpark.

Esrum Kloster og Grib Skov indgår i Kongernes Nordsjælland. Foto: Gustav Bech

Naturelskere, borgere, turister og lokale iværksættere kan godt glæde sig. En enig forligskreds bag Nationalparkloven har nu givet grønt lys for etableringen af den nye nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Det betyder, at de fem kommuner Gribskov, Fredensborg, Hillerød, Halsnæs og Helsingør samt mere end 200 frivillige lodsejere og andre aktører nu kan tage fat på at gøre Danmarks største nationalpark til virkelighed.

- Det er en utrolig glædelig melding, vi i dag har fået fra Christianborg, og jeg er glad for, at folketingspolitikerne har lyttet til vores argumenter, så vi kunne få aftalen i hus, siger Benedikte Kiær, der er borgmester i Helsingør Kommune.

Mere end klar
- I Nordsjælland er kommunerne og de private lodsejere mere end klar til at begynde den konkrete udvikling af den nye nationalpark – og jeg forventer at endnu flere vil slutte sig til, så snart toget kører. Vi oplever i de her år flere og flere besøgende i den nordsjællandske natur, og jeg er overbevist om, at Kongernes Nordsjælland vil sætte yderligere skub i den udvikling, siger Benedikte Kiær.

Nationalparken går på tværs af de nordsjællandske jorder og vil sikre bevarelsen og udviklingen af områdets righoldige natur og de enestående kulturhistoriske værdier – for eksempel det Nordsjællandske parforcejagt-landskab, der for nyligt er blevet udnævnt til verdensarv af Unesco.

Lokale fødevarer og naturturisme
Samtidig vil nationalparken give de Nordsjællandske jordejere og producenter en unik mulighed for at udnytte det potentiale, der er knyttet til lokale fødevarer, naturturisme m.v., som det kendes fra både danske og udenlandske nationalparker.

- Vi har været i gang med planerne siden 2004, og ingen anden nationalpark har haft så mange involverede undervejs. Fem byråd og mere end 200 lodsejere har været i dialog om Kongernes Nordsjælland, og den dialog vil fortsætte, så flere kan være med, og nationalparken kan vokse indefra og ud til glæde for lokale og besøgende, siger Benedikte Kiær.

Nationalpark Kongernes Nordsjælland er Danmarks femte nationalpark bliver med sine 24.595 hektar den næststørste nationalpark efter Vadehavet.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: