Kongernes Nordsjælland bliver nu til virkelighed

NATUR – Nationalpark Kongernes Nordsjælland bliver Danmarks anden største nationalpark og skal omfatte 26.250 hektar. Over halvdelen af nationalparken er Natura 2000-områder.

Kongernes Nordsjælland bliver Danmarks anden største nationalpark. Grafik: Miljø- og Fødevareministeriet

Danmarks femte nationalpark, Nationalpark Kongernes Nordsjælland, bliver nu til virkelighed. Det har forligskredsen bag nationalparkloven besluttet.

Nationalparken kommer til at strække sig over de fem kommuner Gribskov, Fredensborg, Halsnæs, Hillerød og Helsingør og bliver med sine 26.250 hektar Danmarks anden største nationalpark.

- Jeg er utrolig glad for, at nationalparken endelig bliver til virkelighed. I snart 15 år har frivillige lodsejere og masser af andre ildsjæle sammen med staten og de fem kommuner arbejdet sig frem mod en fælles nationalpark på tværs af Nordsjælland – og nu er vi ved målet. På vegne af kommunerne kan jeg sige, at vi glæder os til samarbejdet i den nye bestyrelse og at komme i gang med at udvikle parken. Ideer og vilje er der masser af, og vi glæder os til at tage fat, siger Benedikte Kiær, der er borgmester i Helsingør Kommune.

Gribskov og Esrum Sø
Nationalparken rummer store statslige områder som Gribskov, Esrum Sø, Arresø, Tisvilde Hegn og Store Dyrehave, og over halvdelen af nationalparken er Natura 2000-områder.

Nationalparken indeholder også store historiske pejlemærker som parforcejagtsystemet i Gribskov, Fredensborg Slot og Kronborg, Esrum Kloster samt de gamle industrimiljøer i Hellebæk og Frederiksværk. Derudover består nationalparken af små bysamfund, sommerhusområder, samt kommunale og private naturområder.

Den officielle indvielse af nationalparken skal efter planen finde sted i første halvdel af 2018.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: