Nationalpark-konference endte i kaos

KOMMENTAR
Af Michael Stoltze -

Nationalparkprocessen er ifølge miljøminister Ida Auken »kørt fuldstændig i hegnet«. Derfor bliver Nationalpark Skjern Å ikke til noget i denne omgang, og Nationalpark Kongernes Nordsjælland hænger i en tynd tråd.

Der har længe været knas i arbejdet med at etablere nye nationalparker i Danmark. Problemerne blev forstærket af, at Danmarks Naturfredningsforenings præsident sidste år udtalte: ‘Det er en misforståelse, hvis nogen tror, at alt kan fortsætte som hidtil, når et område bliver til nationalpark’ på trods af, at der ikke er lovhjemmel for restriktioner efter gældende lov. Den udmelding var en kæp i hjulet på det videre arbejde med nationalparker i Danmark.

Nu har situationen udviklet sig så kritisk, at miljøminister Ida Auken på en nationalparkkonference i København i går valgte at lægge embedsmændenes skrevne tale i lommem og tale frit fra leveren:

‘I er simpelhen nødt til at begynde at tale sammen’, sagde hun med adresse til landbrug og grønne organisationer, som hun beskylder for at ligge i krig og føre sager mod hinanden i stedet for at finde sammen om løsninger.

‘Det er kørt fuldstændig i hegnet’, sagde hun, og appellerede til forsamlingen om at gå mere konstruktivt til værks.

Flot og modig udtalelse

Det var en flot og modig udtalelse, men jeg er bange for, at hendes tale på trods af det klare budskab ikke trængte rigtigt ind. Min fornemmelse ved konferencen var, at de grønne organisationer anser ministeres udmelding for ansvarsflugt. I hvert fald var det påfaldende, at formændene for de tre oganisationer bag konferencen (DN, DOF og Friluftrådet) valgte ikke at stille op til den afsluttende paneldebat.

Ved paneldebatten blev det desuden klart, at der er en udbredt begrebsforvirring, og at dette også er grunden til, at processen er gået i hårknude. Forvirringen handler især om, hvorvidt nationalparker på lang sigt må rumme alrealer med intensivt landbrug.

Konferencen endte nærmest i kaos. Men nu er problemerne i det mindste blevet klart identificeret. Derfor tror jeg mere, at der er tale om en krise og en time out end om et uopretteligt sammenbrud.

Respekt og konstruktiv dialog

Nationalpark Skjern Å og Nationalpark Kongernes Nordsjælland skal nok komme på plads en gang i fremtiden sammen med flere andre oplagte nationalparkandidater i Danmark. Det sker dog først, når de stridende parter viser respekt for loven og går i konstruktiv dialog.

Det er min overbevisning, at miljøministeren som kaptajn på skuden ikke vil forlade det ramponerede skib. Hendes modige udmelding i går viser stor indsigt og engagement, og jeg forventer, at hun vil fortsætte arbejedet med at reparere skaderne og bringe processen på ret kurs. Uden forståelse fra landbruget og grønne organisationer, går det dog ikke.

Michael Stoltze er biolog, forfatter og kommentator

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: