Nationalpark i Thy skal vises frem

Miljøminister Ida Auken inviterer politikere, nordsjællandske borgmestre og repræsentanter for landbruget og lodsejere i Nordsjælland på studietur til Nationalpark Thy.

Det sker mandag 1. oktober, og formålet er at opleve nationalparken på tæt hold og tale om mulighederne for at virkeliggøre Nationalpark Kongernes Nordsjælland, oplyser ministeren.

Danmark har i dag tre nationalparker – og måske er der en fjerde på vej i Nordsjælland.

Studieturen til Nationalpark Thy mandag den 1. oktober er i hvert fald et led i en fornyet dialog om muligheden for at oprette Nationalpark Kongernes Nordsjælland, oplyser miljøministeren.

Forligskredsen bag Danmarks nationalparker besluttede på et møde i marts, at de ville fortsætte arbejdet med at oprette Nationalpark Kongernes Nordsjælland i håbet om, at der kan skabes en større opbakning til nationalparken, der har været undervejs siden 2004.

Bønder og lodsejere stritter imod

I de seneste par år har der vist sig at være en betydelig modstand blandt landmænd og lodsejere i Nordsjælland. Forligskredsen arbejder derfor på at skabe en større lokal accept af planerne om nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Også planerne for den vestjyske Nationalpark Skjern Å røg i vasken, fordi lokale landmænd omkring Hoven og Sdr. Felding satte alt ind på at forhindre det. De frygtede, at det ville medføre nye restriktioner og krav til deres måde at drive landbrug på.

Studieturen til Thy Nationalpark byder blandt andet på et besøg hos landmand Jens Nicolai Nicolajsen, der driver økologisk landbrug og naturpleje ved Stenbjerg.

Studieturen er første del af dialogen, der fortsætter med et borgermøde i Helsingehallerne den 1. november, hvor borgere og andre interessenter får mulighed for at fortælle om deres ønsker og holdninger til Kongernes Nordsjælland.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: