Nanopartikler gør os måske syge

NANO: Kan nanopartikler af metaller blive optaget i hjernen og udgøre en potentiel trussel mod folkesundheden? Det skal et nyt forskningsprojekt på Syddansk Universitet undersøge.

Frank Kjeldsen vil undersøge, om virkningen af nanopartikler i humane, neurale celler kan kaste nyt lys over forståelsen af neurologiske sygdomme som Parkinsons sygdom. Foto: Syddansk Universitet.

Producenter og virksomheder anvender flere og flere nanopartikler, som vores menneskelige organisme kommer i berøring med. Mange af dem er metal-nanopartikler, som bliver optaget af kroppen og passerer videre til hjernen.

Et nyt forskningsprojekt skal nu undersøge, om virkningen af nanopartikler i humane neurale celler kan kaste nyt lys over forståelsen af neurologiske sygdomme som Parkinsons sygdom.

Det er lektor, ph.d. Frank Kjeldsen fra Institut for Biokemi og Molekylær Biologi på Syddansk Universitet, der er modtager af et Consolidator Grant på til 13,4 millioner kroner fra European Research Council.

Metaller findes naturligt i kroppens proteiner
Projektet handler om, hvordan metaller interagerer med proteiner, fortæller Frank Kjeldsen.

- Set fra et biologisk synspunkt er interaktioner mellem metaller og proteiner essentielle. Metaller findes for eksempel i en tredjedel af alle humane proteiner, siger Frank Kjeldsen.

- Ved at forstå og efterligne disse metalloproteiners kemi kan vi forbedre en lang række analysemetoder, som kan bidrage til en større forståelse af biologien. På samme tid kan udbredelsen af nye nanometal-produkter potentielt set være en trussel med folkesundheden, forklarer han.

For at undersøge om, og i givet fald hvordan, nanometal påvirker den menneskelige hjerne, vil forskerne lave en biologisk model for blod-hjerne-barrieren, som i laboratoriet kan påvirkes med forskellige metal-nanopartikler.

Parkinsons sygdom
- Et særligt fokusområde vil være at belyse, om virkningen af nanopartikler i humane, neurale celler kan kaste nyt lys over forståelsen af neurologiske sygdomme som Parkinsons sygdom. Vi vil undersøge dette ved hjælp af avanceret massespektrometri, mikroskopi og biokemiske analyser, oplyser Frank Kjeldsen.

Projektets indsats leveres af et samarbejde mellem en lang række stærke forskningsgrupper, både på SDU og andre danske og internationale forskningsinstitutioner.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: