Eksperter advarer mod nanopartikler

NANO – Det er ikke kun hormonforstyrrende stoffer, som almindelige forbrugere udsættes for i hverdagen. Også nanopartikler af sølv, som optræder i fx kosttilskud, kosmetik og fødevare-emballage, bekymrer nu forskerne.

Frank Kjeldsen er bekymret, fordi nano-sølvet kan trænge igennem cellerne og danne skadelige frie radikaler. Neurologiske sygdomme som Alzheimers og Parkinsons er kendetegnet ved en overproduktion af frie radikaler. Foto: Syddansk Universitet.

Nanosølv kan trænge ind i vores celler og forårsage skader. Det viser et nyt studie fra Syddansk Universitet.

Sølv har en bakteriedræbende effekt, og derfor coater især fødevare- og kosmetikindustrien deres produkter med sølv-nanopartikler. Nano-sølvet findes i bl.a. drikkedunke, kosmetik, plaster, tandbørster, løbesokker, køleskabe, vaskemaskiner og mademballage.

- Sølv som metal udgør ikke nogen fare, men når man bryder det ned i nano-størrelser, får man nogle partikler, der er så små, at de kan trænge gennem en cellevæg. Hvis nano-sølv trænger ind i en menneske-celle, kan det skabe forandringer i cellen, forklarer lektor Frank Kjeldsen og ph.d. Thiago Verano-Braga, Institut for Biokemi og Molekylærbiologi på Syddansk Universitet.

De og deres forskningskolleger har netop offentliggjort resultaterne af et studie af sådanne cellepåvirkninger i tidsskriftet ACS NANO.

Alzheimers og Parkinsons
Forskerne undersøgte menneskelige tarmceller, da de anser det for at være disse celler, der mest sandsynligt kan komme i berøring med nano-sølv, indtaget med fødevarer.

- Vi kan konstatere, at nano-sølv fører til dannelsen af flere skadelige såkaldte frie radikaler i cellerne. Vi kan også se, at der sker ændringer i formen på og mængden af proteiner. Det bekymrer os, siger Frank Kjeldsen og Thiago Verano-Braga.

En lang række alvorlige sygdomme er netop kendetegnet ved, at der er en overproduktion af frie radikaler i cellerne. Det gælder fx kræft og neurologiske sygdomme som Alzheimers og Parkinsons.

Kjeldsen og Verano-Braga understreger, at deres forskning er foretaget på menneskeceller i et laboratorium, ikke med udgangspunkt i levende mennesker. De pointerer også, at de heller ikke ved, hvor stor en dosis nano-sølv, et menneske skal udsættes for, før der opstår celleforandringer.

- Vi kan ikke konkludere, at man blive syg af nano-sølv, når vi ikke ved, hvor meget, der skal til. Men vi kan sige, at man skal være meget på vagt, når man ser en overproduktion af frie radikaler i menneskeceller, siger de.

Sælges også som kosttilskud
Nanosølv sælges også som kosttilskud, hvor det lover at virke bl.a. bakteriedræbende, influenzadræbende, kræfthæmmende og mod lavt blodtal og dårlig hud. I EU er det forbudt at markedsføre kosttilskud og fødevarer med sygdomsanprisninger, men det er let at få fat i i udenlandske online butikker.

I kølvandet på SDU-forskernes arbejde har Fødevarestyrelsen meldt ud, at man vil advare folk mod at indtage kosttilskud med nano-sølv.

- Set i lyset af de seneste forskningsresultater tyder meget på, at det kan være farligt, siger Søren Langkilde, ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen, til dr.dk/viden.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: