Nano-produkter skal skrives i mandtal

Regeringen og Enhedslisten vil registrere antallet af produkter, der indeholder nano-materialer. Nano-teknologien kan spare energi og ressourcer. Spørgsmålet er, om de bittesmå kemiske stoffer, der findes i alt fra løbesokker til selvrensende maling udgør en risiko for sundhed og miljø.

Miljøministeren vil vide, hvor mange produkter på det danske marked, der indeholder nano-materialer, for at finde ud af om nano udgør et problem for forbrugere og miljø. På baggrund af sidste års finanslovaftale med Enhedslisten er regeringen nu klar med lovforslag om ny database over nano-produkter.

Løbesokker uden svedlugt, selvrensende maling og solcreme, der ikke efterlader et skinnede hvidt skær på kroppen. Kemiske stoffer, der er gjort bittesmå og kaldes nanomaterialer, findes allerede i en del forbrugerprodukter for at give dem forbedrede egenskaber.

Spørgsmålet er, hvor udbredt nano er i produkter, og om det udgør en risiko for vores miljø og sundhed. Derfor vil miljøministeren stille krav til, at importører og producenter indberetter til en ny database, hvis deres produkter indeholder nano-materialer. Det er baggrunden for, at et nyt lovforslag nu sendes i høring.

Forbrugerne skal have besked

- Jeg ønsker en grøn omstilling, hvor både miljø og vækst går hånd i hånd. Nano-teknologi er et rigtig godt eksempel på det, da det kan spare både energi og ressourcer. Forbrugerne skal vide, at det er sikkert at købe produkter, der indeholder nano-materialer og industrien skal vide, at der ikke må være tvivl om, at det er sikre produkter, de fremstiller. Ellers er der ingen fremtid i den teknologi. Den indsats, vi sætter i gang nu, skal være med til at afklare den usikkerhed, der er rejst, siger miljøminister Ida Auken.

Store muligheder i nano

Nano-databasen er første skridt i en større indsats, hvor miljøministeren vil skabe klarhed over, hvilke effekter det har for forbrugere og miljø, at der er nano i produkter på det danske marked. Der er afsat 24 millioner kroner over de næste fire år til dette arbejde. Indsatsen er resultatet af en aftale mellem regeringen og Enhedslisten.

- De danske forbrugere skal trygt kunnne bruge solcreme, rengøringsmidler, sportstøj og andre produkter, hvor man udnytter nano-teknologi. Vi mangler stadig viden, når det handler om nano. Derfor er det helt afgørende, at vi får styr på, hvor der er nano, og hvad det bliver brugt til, siger Per Clausen, Enhedslistens miljøordfører.

Bedre viden om nano vil komme både forbrugerne, miljøet og industrien til gode. Nano-teknologi rummer nemlig vækstpotentialer og kan spare både energi og ressourcer. Usikkerhed om nano kan spænde ben for, om potentialerne i teknologien kan udnyttes til fulde.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: