MRSA: Minister vil ikke undersøge landbruget

MRSA – Esben Lunde Larsen afviser blankt, at landbrugets rolle i MRSA-skandalen skal undersøges.

Esben Lunde Larsen ønsker ikke at undersøge landbrugets rolle i skandalen om de resistente svinebakterier.

Hvilken rolle spillede interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer i sagen om Fødevarestyrelsen, der i årevis bortcensurerede centrale ekspert-anbefalinger om den frygtede MRSA-bakterie til politikerne?

Det spørgsmål vil blandt andet Enhedslisten nu have svar på, oplyser TV2.

Det sker, efter at det søndag i en DR-dokumentar kom frem, at en førende eksperts anbefalinger om måder at bekæmpe den antibiotika-resistente bakterie på blev udeladt i de endelige notater, der blev sendt videre til politikerne.

Beskytter landbruget
Men landbrugets rolle i sagen vil slet ikke indgå i den undersøgelse, som miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har igangsat.

- Nej, det skal det ikke. Fordi jeg ikke har nogen mistanke om, at der er foregået noget, som ikke burde foregå, siger Esben Lunde Larsen til TV2.

- Det, der er afgørende for mig er, at når der rejses påstande i en dokumentar om, hvorvidt tilvejebringelsen af informationer har været korrekt, er det naturligvis vores interesse at få dokumenteret det. Og det er det, der er sagen for mit vedkommende, siger ministeren.

Var skiftende ministre involveret?
I kølvandet på den afslørende dokumentar om MRSA-skandalens omfang kom det i går frem, at det ikke kun var Fødevarestyrelsen, som fjernede afgørende anbefalinger om MRSA i oplysninger til Folketinget. Tilsyneladende skete det i et tæt samarbejde med ministeriet.

Venstre styrede Fødevareministeriet fra 2001 med Eva Kjer Hansen og Henrik Høgh ved roret fra 2007 frem til 3. oktober 2011, da socialdemokraten Mette Gjerskov kom til.

Efter hende fulgte Karen Hækkerup (S), som i dag er direktør i Landbrug & Fødevarer. Herefter fulgte Dan Jørgensen (S), som kun nåede at være minister i otte måneder, før valget i 2015 sikrede Venstres Lars Løkke Rasmussen statsministerposten.

Lars Løkke nedlagde Miljøministeriet og slog det sammen med Fødevareministeriet i et nyt superministerium, der en gang for alle skulle eliminere den årelange konflikt mellem miljø- og erhvervsinteresser.  I spidsen for Miljø- og Fødevareministeriet placerede Lars Løkke landmandsdatteren Eva Kjer Hansen, der nåede at fjerne både randzoner, ophæve gødningsrestriktioner, før hun som følge af baladen med gyllegate måtte overlade ministerposten til sin partifælle, den nuværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: