Minkfarm får Nordens største solcelleanlæg

SOLCELLER – En vestjysk minkfarm ved Ringkøbing er ved at få opført et solcelleanlæg, som kommer til at brede sig over fem kilometer tagareal på minkhusene. Det bliver uden sammenligning Nordens største solcelleanlæg til dato.

De 33.000 mink på farmen i Ringkøbing får Nordens største solcelleanlæg på taget.

I disse uger monteres der solceller over minkenes bure hos Bukholt Mink ApS. Solcelleanlægget på 1,2 MW bliver Nordens største anlæg til dato. Det svarer til 300 villaanlæg på 4 kWp.

Solcelleanlægget kommer til at strække sig over 5 km tagareal. Samlet fylder de 5000 solcellepaneler ca. 8.000 kvm.

Anlægget bliver opført af energiselskabet OK.

- Minktagene passer perfekt til solceller, og der skal kun lidt ekstra forstærkning til for at sikre, at tagene kan holde, fortæller projektsalgschef hos OK, Flemming Mæhlisen.

- Det tager cirka tre måneder at opføre anlægget, og vi startede i midten af juni, så vi forventer, at det er klar til at producere strøm fra midten af september, fortæller han.

Miljørigtig strøm
Med en årlig produktion på cirka 1.200.000 kWh kan minkfarmen garantere en god portion miljørigtig strøm, som ikke kun bliver til gavn for dem selv, men som også kommer videre ud til de danske hjem.

Bukholt Mink ApS ejes af to brødre, Carsten og Jens Bukholt.

- Vi var heldige at komme med under den gamle ordning, fortæller Carsten Bukholt, som sammen med sin bror Jens ejer minkfarmen.

- Økonomi og miljø går hånd i hånd, og for os er det en attraktiv aftale. Men det var naturligvis også et ønske om at være mere grønne, og med vores store tagareal var det mest naturligt at gå efter et solcelleanlæg, som jo blot tager den plads, som alligevel findes, siger han.

Ifølge Carsten Bukholt er tilbagebetalingstiden for anlægget er ca. ni år.

Udfordringer på solcellemarkedet
OK har tidligere opført store anlæg. Blandt andet på Skive kaserne, som også har et stort tagareal dækket af solpaneler. Det stod færdig i december 2012.

- Med lovændringerne de sidste par år, har det selvfølgelig ikke været et nemt marked at agere i, fortæller markedschef hos OK, Klaus Kjær. Men vi mener stadig, at det er attraktivt at installere solceller – især hvis man kan tilbagebetale sit anlæg på under 10 år.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: