Mindre virksomheder kan spare energi

ENERGI – Små og mellemstore virksomheder kan skære en tredjedel af energiforbruget, hvis de får den rette rådgivning, vurderer Det Økologiske Råd.

Små- og mellemstore virksomheder kan skære en tredjedel af elregningen.

Der er et stort uudnyttet potentiale for at spare energi i de små og mellemstore virksomheder, men ind til videre er de blevet overset i den almindelige energispareindsats.

Energiselskaber og rådgivere har hidtil ikke haft fokus på dem, og det er ærgerligt, mener Christian Jarby, energimedarbejder i Det Økologiske Råd. Han har netop udarbejdet en publikation, som kortlægger sparepotentialet og de barrierer, der forhindrer, at det bliver udnyttet.

Belysning, overskudsvarme og efterisolering
- Vi vurderer, at de små og mellemstore virksomheder kan spare omkring 33 pct. af energiforbruget ved f.eks. at investere i ny energibesparende belysning, udnytte overskudsvarme, efterisolere, udskifte døre, porte og vinduer og anskaffe ny energivenlig ventilationen, siger Christian Jarby.

- I mange tilfælde drejer det sig om overkommelige investeringer, som tilmed kan sænke sygefraværet og øge produktiviteten, vurderer han.

Når de små og mellemstore virksomheder ikke af sig selv udnytter sparepotentialet, skyldes det i mange tilfælde, at det er svært at overskue, hvordan forbedringerne skal gribes an, og om de er rentable.

- Derfor er det vigtigt, at eksempelvis håndværkere og installatører får den nødvendige uddannelse i de nye energiteknologier. De skal også kunne støtte sig til standardløsninger, kende til finansieringsmulighederne og formidle tilskud fra energiselskaberne.

Samarbejde med erhverskoler
Energistyrelsen kunne med fordel tage initiativ til et samarbejde med erhvervsskolerne og give håndværksuddannelserne et eftersyn, der sikrer, at der bliver undervist i, hvordan man i praksis kan gennemføre og finansiere energibesparelserne i de små og mellemstore virksomheder.

- Der er i det hele taget brug for at fokusere mere på, hvordan det kan blive nemt og overkommeligt for de små og mellemstore virksomheder at spare på energien. Det skal være enkelt og overskueligt at gennemføre energibesparelserne, for at de sker, siger Christian Jarby.

Det Økologiske Råds nye publikation om energibesparelser i små- og mellemstore virksomheder (SMV) er udgivet som e-publikation med støtte fra Energifonden. Den kan downloades gratis fra www.ecocouncil.dk

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: