Mange oliefyr skrottes

ENERGI – Flere får solceller på taget, mens oliefyrene er på vej ud af de danske boliger, viser nye tal.

Mange skrotter deres gamle oliefyr. Foto: OK

Oliefyrene og elradiatorerne er på vej ud af de danske hjem, ligesom flere får solceller på taget og opvarmer deres bolig energirigtigt. Det viser en opgørelse over udviklingen af energikilder i private boliger, som TEKNIQ har foretaget.

Undersøgelsen giver for første gang et samlet overblik over udviklingen indenfor grøn energi.

Konkret viser tallene, at der i dag er forsvundet godt 52.000 oliefyr, og at der er godt 6.500 færre boliger med elvarme i forhold til i 2007. Et fald på henholdsvist 13,5 og 4,8 procent.

I samme periode er 6,4 procent blevet tilkoblet fjernvarmenettet og 8,9 procent flere fyrer med naturgas. Antallet af træpillefyr er steget med 42,9 procent, solvarmeanlæg er steget med 17,8 procent, varmepumper med 221,4 procent og solceller med 2100 procent.

Større bevidsthed
TEKNIQ vurderer, at stigningen skyldes en større bevidsthed om energirigtige løsninger, faldende markedspriser på anlæg og endelig tilskudsmuligheder. De største stigninger er sket i 2010 og 2011, hvor Skrotningsordningen, Boligrenoveringspuljen og den nuværende BoligJobordning har eksisteret.

– Det er urealistisk at tro, vi havde set samme udvikling uden tilskud. Min påstand er, at størrelsen af tilskuddet vil være direkte parallelt med stigningen i de grønne løsninger, siger chefkonsulent i TEKNIQ, Søren Rise og fortsætter:

– Fra tidligere undersøgelser ved vi, at danskernes smertegrænse for at ville investere er en tilbagebetalingstid på maksimalt fem år. Derfor er det ganske simpelt nødvendigt med tilskud, hvis vi skal holde gang i den grønne omstilling, siger Søren Rise.

Stabil tilskudsordning
Han mener nemlig ikke, at den grønne omstilling skal tages for givet, selvom tallene for de sidste fem år viser fremgang. For selv om der for eksempel bliver installeret rekordmange solceller i Danmark, dækker forbruget kun tre promille af det samlede elforbrug. Til sammenligning er tallet 3,5 procent i Tyskland.

– Der er lang vej igen, hvis de vedvarende energiløsninger for alvor skal gøre en forskel. Og her er det særlig vigtigt at politikerne finder en tilskudsordning, der er mere kontinuerlig, end vi har set det hidtil. Det har faktisk en negativ indflydelse på markedet, hvis der er korte perioder med tilskud, for så venter folk på næste runde, selvom de egentlig er villige til at investere, siger Søren Rise.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: