Månegrisen i Thy ramt af møg-sager

LANDBRUG – Fusk med million-tilskud til Månegris-projektet i Thy. Frontfiguren melder fra og siger, han blot har været »stråmand« for andre, selv om både miljøtilladelse og milliontilskud er søgt og bevilget i hans navn.

Månegris-projektet i Thy er ramt en stribe møg-sager. Hovedpersonen er borgmesterkandidat i Thisted og melder nu fra. Han siger, han blot lagde navn til projektet.

Mystikken breder sig om det lokalt forhadte Månegris-projekt i Thy, efter at frontfiguren har meldt fra.

Det er gårdejer Niels Jørgen Pedersen, der nu står frem og påstår, at han bare har været »stråmand« for andre. Han nægter at være involveret i projektet, til trods for at både miljøtilladelse og milliontilskud er søgt og bevilget i hans navn. Det skriver journalist Kjeld Hansen på sin blog og netmedie Gylle.dk.

I Nordjyske.dk 15. marts 2017 indrømmer Niels Jørgen Pedersen at have lagt navn, CVR-nummer og jord til det omstridte projekt, men benægter samtidig at være deltager i projektet, og i virkeligheden har han aldrig ejet den jord, hvor den kæmpemæssige svinefabrik skulle opføres.

Projektet har allerede modtaget milliontilskud fra GUDP-programmet i Landbrugsstyrelsen, men ingen myndigheder ønsker at kommentere den spegede sag, der meget vel kan ende med en sigtelse for dokumentfalsk.

Ked af negativ omtale
- Jeg er ked af den negative omtale, »månegrisprojektet« har givet ikke kun af mig, men også af Venstre, lød det på Venstres generalforsamling 15. marts fra Venstres borgmesterkandidat i Thisted Kommune, gårdejer Niels Jørgen Toft Pedersen.

Borgmesterkandidaten havde travlt med at lægge afstand til Månegris-projektet, som han har lagt navn til i forbindelse med flere ansøgninger, skriver Nordjyske.dk. Han forklarede, at han ikke personligt er en del af projektet:

- Mest ked af, er jeg, at man tillægger mig nogle motiver, jeg oprigtigt ikke har. Det generer mig. Man kan næsten ikke tale med nogen, uden at det er den sag, de er optaget af, siger han til avisen.

Han forklarede, at han ikke personligt er en del af projektet:

Lagde navn og CVR-nummer til
- Jeg har ikke og får ikke økonomisk vinding ved projektet. Jeg sagde ja til at lægge jord, navn og CVR-nummer til, og derfor er der søgt både miljøgodkendelse og teknologistøtte i mit navn og med min underskrift, forklarer han til Nordjyske.dk.

Miljøgodkendelsen skal indsendes af den person, der står som forpagter eller ejer af jorden. For at kunne søge Teknologistøtten på 7.5 millioner kroner, kræver det et regnskab og CVR-nummer fra en eksisterende virksomhed.

- Det har intet med min egen situation at gøre og intet med min egen økonomi at gøre, og det irriterer mig voldsomt, at man tillægger mig andre motiver, end jeg har, lyder det fra Niels Jørgen Pedersen.

Har aldrig ejet jorden
Ifølge Gylle.dk har Niels Jørgen Pedersen i virkeligheden aldrig har ejet den jord på Kanalvej 39 i Jannerup, hvor fabrikken skulle ligge. Han har haft den i forpagtning i en årrække, men trak sig i efteråret 2016 ud af forpagtningen. Ejendommen var overtaget på tvangsauktion af Nykredit, som nu har udbudt den til salg.

Niels Jørgen Pedersen satte ganske vist sin underskrift på et betinget skøde, der betød, at han i januar 2013 overtog den 228 hektar store ejendom fra Nykredit. Men Niels Jørgen Pedersen har udelukkende forpagtet jorden, og handlen er aldrig blevet gennemført.

Et af de springende punkter er ifølge kilder, Gylle.dk har talt med, at Nykredit skulle levere muligheden for at opstille vindmøller på jorden, men det har de politiske vinde ikke været til i Thisted Kommune.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: