Lunde gav kvotekonger frit spil

FISKERI – Esben Lunde Larsen har fravalgt de gode forslag til at stoppe kvotekongerne. Dermed har de kapitalstærke sofafiskere fået frit spil, siger Greenpeace.

Sune Scheller: Ministeren bekræftede på samrådet, at politiske hensyn har været styrende i denne proces. Derfor må man blot konstatere, at der fra ministerens side ikke er noget reelt ønske om at gøre noget ved kvotekongerne. Foto: Greenpeace

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen klarede sig tilsyneladende nogenlunde uskadt igennem formiddagens samråd om de såkaldte kvotekonger, der via opkøb har sat sig på en stor del af dansk fiskeri og dermed tvunget små fiskere ud af erhvervet.

Ministerens tidligere forklaring om, at han ikke kendte noget til et ídekatalog med 16 forslag til, hvordan man kan effektivt kan sætte en stopper for de store kapitalstærke bagmænd, der sætter sig på en stor del af dansk fiskeri, holdt dog ikke vand.

Under samrådet kom det frem, at ministeren havde set en power-point-præsentation med gennemgang af kataloget. Alligevel valgte Esben Lunde Larsen efterfølgende kun at pille et enkelt ud forslag ud, som blev fremlagt for Miljø- og Fødevareudvalget.

Sofafiskere og dem med gummistøvlerne på
- Det er jo en yderst kritisabelt affære, at Folketinget kun er blevet præsenteret for en brøkdel af hele det interessante idekatalog, siger Sune Scheller fra Greenpeace, der her i formiddag har deltaget i det åbne samrådsmøde med ministeren.

- Forslaget om en tro og love-erklæring er og bliver en gummiparagraf, og der er efter vores vurdering flere af de andre 16 forslag, der i langt højere grad vil kunne bidrage til at løse et massivt problem i dansk fiskeri, som har kostet dyrt både på miljø- og jobsiden, siger han.

Ifølge ham hører de umiddelbart mest interessante forslag, som flertallet i Folketinget ikke har fået indsigt i, ind under det, man kan kalde for »gummistøvle-paragraffen«.

- Det er oplagt, at fiskekvoterne gives til dem, der rent faktisk har gummistøvlerne på, i stedet for til få kapitalstærke sofafiskere, og gummistøvle-paragraffen kunne medvirke til at bremse spekulation i kvoter. Vi har en helt klar forventning om, at ministeren nu vil samarbejde med Folketinget om at stoppe kvotekongerne, så vi igen kan få liv på danske havne og samtidig styrke det naturskånsomme kystfiskeri, siger Sune Scheller.

Politiske hensyn har været styrende
- Ministeren bekræftede på samrådet, at politiske hensyn har været styrende i denne proces. Derfor må man blot konstatere, at der fra ministerens side ikke er noget reelt ønske om at gøre noget ved kvotekongerne. Det helt afgørende er nu at få kigget på hele rækken af muligheder for at få dæmmet op for et kæmpe problem i dansk fiskeri, ikke blot det ene i øvrigt helt utilstrækkelige forslag, som ministeren har oplyst et flertal i Folketinget om, understreger Sune Scheller.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: