Esben Lunde slipper med en næse i sag om kvotekonger

FISKERI – Ministertaburetten vaklede faretruende i sidste uge, men alligevel slipper Esben Lunde Larsen med en »alvorlig næse«, fordi han undskylder og lover bod og bedring i sagen om kvotekongerne, der uhindret får lov til at sidde på en stor del af dansk fiskeri.

Esben Lunde Larsen slipper med en alvorlig næse i den betændte sag om kvotekongerne. Foto: Claus Bjørn

Dansk Folkeparti tager miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens (V) undskyldning til efterretning i den såkaldte kvotesag. Ministeren får dermed lov til at beholde sin ministertaburet.

Det siger DF’s gruppeformand, Peter Skaarup, efter at partiet har drøftet sagen på et gruppemøde her til formiddag.

- Vi tager den undskyldning, som ministeren har givet overfor Folketinget og overfor os, til efterretning og konstaterer, at regeringen er indstillet på at føre den fiskeripolitik, som et flertal i Folkertinget vil føre, siger Peter Skaarup til DR Nyheder.

Dansk Folkeparti vil samtidig arbejde for at sikre et flertal for, at Esben Lunde Larsen nu får en påtale – eller en såkaldt næse – af Folketinget. Og det skal være en »alvorlig« en af slagsen, siger Peter Skaarup.

- Han er under overvågning, for han har fået et gult kort, siger Skaarup.

Hamrende utroværdigt
- Det er efterhånden svært at få øje på, hvad der skal til for at en minister ryger af stolen, siger Mads Flarup Christensen, generalsekretær i Greenpeace.

- At Esben Lunde Larsen nu lægger sig fladt ned og pludselig gerne vil medvirke til at beskytte dansk fiskeri og miljøet mod kvotekongers ødelæggende dominans er hamrende utroværdigt, straks efter han har rodet sig ud i adskillige søforklaringer for at holde hånden over det selvsamme problem, mener Mads Flarup.

Han peger på, at forslagene, som ministeren har undladt at fremlægge, blandt andet kunne have været med til at lukke ned for den såkaldte kone-finte, der betyder, at familiemedlemmer til kvotekonger kan oprette selskaber uden egentlige aktiver og alligevel få tildelt kvoter for mange millioner af kroner.

- Det var den finte, der langt hen ad vejen startede hele sagen om kvotekongerne, og som vi i Greenpeace var med til at sætte i søgelyset tilbage i 2015, da vi meldte et dansk ægtepar til politiet for kreativ omgang med kvoterne, siger Mads Flarup Christensen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: