Løkkes benægtelse af venskab med kvotekonge kan gøre ham kriminel

Statsministerens benægtelse af venskab med kvotekonge kan gøre ham kriminel. Straffelovens bestikkelsesparagraf gælder ikke kun for ministre, men også for medlemmer af Folketinget.

Lars Løkke Rasmussen har nægtet at have et særligt forhold eller venskab med en eller flere kvotekonger. Men netop denne benægtelse kan fælde ham. Dermed har han måske overtrådt straffelovens bestikkelses-paragraf ved at modtage store gaver fra John-Anker Hametner Larsen. Foto: Colourbox

KOMMENTAR
Af Flemming Seiersen, journalist

Statsministerens benægtelse af et særligt forhold eller venskab med en af kvotekongerne kan gøre ham kriminel. Sagen er nemlig, at straffelovens bestikkelsesparagraf også gælder folketingsmedlemmer. Lars Løkke Rasmussen var som bekendt også folketingsmedlem, da han til sin 50 års fødselsdag i 2014 fik et gavekort på et gratis sommerhusophold af kvotekongen, John-Anker Hametner Larsen til hans hus i Skagen. Gaven havde en anslået værdi på 10.000 kr.

I den langvarige debat om Lars Løkke Rasmussens rolle i sagen har han på det kraftigste benægtet, at han har en særlig relation til kvotekongen. På et samråd i Miljø- og Fødevareudvalget den 9. november sidste år sagde han, at han ikke kendte noget særligt til kvotekongen John-Anker Hametner Larsen: »Og så vælger jeg at overhøre den mærkelige insinuering om, at jeg skulle kende kvotekonger», sagde han og tilføjede:

»Jeg ved ikke, hvad der gemmer sig bag den upassende bemærkning«.

Har måske overtrådt straffelovens bestikkelses-paragraf
Derved kan det vise sig, at Lars Løkke Rasmussen har skudt sig selv i foden. Netop denne udtalelse kan gøre statsministerens modtagelse af sommerhusopholdet til en overtrædelse af straffelovens bestikkelses-paragraf.

I dagbladet Politiken lørdag den 27. januar siger professor i forvaltningsret, ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing, at Løkke selvfølgelig må modtage gaver fra private venner. Til gengæld skal statsministeren kunne sandsynliggøre, at de vitterlig er venner.

»Så skal man kunne forklare, at man holder nytårsaften sammen eller kommer til hinandens barnedåb og sådan nogle ting. Og så skal det være en gave, der er normal for det venskabsforhold. Du og jeg har formentlig ikke så mange venner, der vil forære os en ny bil eller 10.000 kroner i fødselsdagsgave«, siger Sten Bønsing til avisen.

Med til firmafest og fem torskegilder
Siden er det kommet frem i Ekstra Bladet, at Lars Løkke og hans kone også har deltaget i John-Anker Hametner Larsens firmafest på Train i Århus. Avisen har ikke kunnet få oplyst, om kvotekongen også har betalt for statsministerparrets hotelophold. Endelig er der donationer på 1,2 millioner kroner som kvotekongen fra Thyborøn har indsamlet til Løkkefonden for drenge, der er kommet på kant med samfundet. Det er sket ved de såkaldte torskegilder i Thyborøn med kvotekongen som indbyder. Statsminister Lars Løkke Rasmussen og fru Solrun har deltaget fem gange.

Det er jo nærliggende, at der her er tale om et venne-forhold eller i hvert fald et tæt forhold. Det skulle statsministeren nok have erkendt i stedet for at benægte det. Så ville han i hvert fald ikke være kommet i konflikt med straffelovens bestikkelses-paragraf, som han – måske – er nu. Det er dog umuligt for Lars Løkke nu at skifte mening.

Det bliver derfor et spændende samråd i Miljø- og Fødevareudvalget på onsdag kl. 13.00. På forhånd har Lars Løkke Rasmussen dog afvist at svare på private spørgsmål. Det mener han, at sommerhus-opholdet er. Det skal så vise sig.

Løkke vil kun svare på et spørgsmål
Der er på forhånd stillet seks spørgsmål til statsministeren på samrådet – Løkke har bebudet, at han kun vil svare på det første:

  • Mener statsministeren, at han gav korrekte og fyldestgørende oplysninger om sin relation til de såkaldte kvotekonger under samrådet i Folketingets Miljø – og Fødevareudvalgden 9. november 2017.
  • Er statsministeren enig med professor i offentlig forvaltning ved Syddansk Universitet, Kurt Klaudi Klausen i, at statsministeren har udvist »ekstremt dårlig dømmekraft« og i professorens vurdering, som lyder »Desværre er det jo ligesom en mosaik, der danner sig om denne her mand af svag moral og dårlige dømmekraft«, jævnfør artiklen »Ekstremt dårlig dømmekraft« bragt i Ekstra Bladet 17. januar 2018?
  • Er statsministeren enig med formanden for Transparency International Danmark, Natascha Linn Felix, der til Ekstra Bladet 17. januar 2018 udtaler: »Landets statsminister bør ikke modtage sådan en gave. Det er soleklart«. Og senere i samme artikel: »Jeg undrer mig og bliver forarget over, at landets statsminister modtager så stor en gave og gør brug af den i en situation, hvor stramninger over for storfiskere er under behandling?«
  • Hvilke gaver og/eller ydelser har statsministeren modtaget fra de såkaldte kvotekonger?
  • Hvad er værdien af de gaver, som statsministeren har modtaget af de såkaldte kvotekonger?
  • Har andre ministre i statsministerens regering modtaget større gaver, ydelser eller lignende fra de såkaldte kvotekonger?

Disse spørgsmål til samrådet med statsministeren på onsdag den 31. januar er stillet af Simon Kollerup (S), Maria Reumert Gjerding (EL), Trine Torp (SF) og Roger Courage Matthisen (ALT).

Fordømmelse af Løkke fra højre til venstre
Uanset, hvad der kommer ud af samrådet, er en række aviser og kommentatorer fra højre til venstre i det politiske spektrum enige om, at Lars Løkke Rasmussen har bragt sig i en særdeles uheldig position. Han har igen sået tvivl om sin dømmekraft, moral og fristelse til at tage imod ydelser, som han ikke selv skal betale for.

Han er slået tilbage til start, efter han i flere år har forsøgt at rette op på sit flossede renommé – blandt andet efter have fået sin garderobe betalt og flyve på 1. klasse med sin datter – også på andres regning.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: