Det kostede millioner at redde Esben Lunde

FISKERI – Det kostede skatteyderne næsten 30 millioner at redde Esben Lundes ministerliv. Selv en blind kan se, at Esben Lunde Larsen hang i en meget tynd tråd, erkender Venstres Jakob Ellemann-Jensen.

Nicolai Wammen: Lad os kalde en spade for en spade. Løkke brugte millioner af skattekroner på at redde Lundes ministerliv.

»Lad os kalde en spade for en spade. Løkke brugte millioner af skattekroner på at redde Lundes ministerliv.«

Sådan skriver Socialdemokratiets politiske ordfører Nicolai Wammen på twitter om statsministeren og Esben Lunde Larsen. I august undgik han med nød og næppe en fyreseddel og blev trods skandalen om kvotekongerne siddende som miljø- og fødevareminister og blev kun frataget fiskeriområdet.

Regning på næsten 30 millioner
DR Nyheder har siden søgt aktindsigt i, hvad det koster at flytte fiskeriområdet og oprette et helt nyt ministerium uden for Esben Lundes ansvarsområde.

Det er særligt flytning af it-systemer og indkøb af nye it-licenser på fiskerikontrolområdet, som gør, at regningen løber op i 27,9 millioner kroner de næste to år, skriver DR.

Den upopulære miljø- og fødevareminister stod efter en almindelig politisk målestok til en fyring, da statsrevisorernes rapport om kvotekongerne og den politiske forvaltning af fiskekvoterne afslørede stærkt kritisable forhold.

Samtidig var samarbejdet mellem miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen og fiskeriordførerne i Folketinget på randen af et sammenbrud.

Esben Lunde hang i en meget tynd tråd
- Selv en blind kan se, at Esben Lunde Larsen hang i en meget tynd tråd. Men selv om du havde skiftet en minister ud, så havde det ikke ændret ved, at det var nødvendigt at flytte det her område til et andet sted, siger Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen til DR.

Fiskeriet hørte dengang under Esben Lunde Larsens ansvarsområde som miljø- og fødevareminister. Først da Løkke Rasmussen umiddelbart før offentliggørelsen af rapporten blev orienteret om statsrevisorernes sønderlemmende kritik af forholdene i fiskerierhvervet, skred statsministerens til handling og meddelte, at Lunde ikke længere skulle være fiskeriminister.

I stedet oprettede Løkke et helt nyt fiskeriministerium med Karen Ellemann ved roret. Hun har fået den utaknemmelige opgave at rydde op efter Esben Lunde Larsen og tidligere ministre med ansvar for fiskeriet og forvaltningen af fiskekvoter.

Lars Løkke sammenlagde Miljøministeriet og Fødevareministeriet, da han efter valget i 2015 kunne danne en mindretalsregering med Venstre-ministre på samtlige taburetter. Fiskeriet hørte under Fødevareministeriet indtil regeringsskiftet.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: