Lokale spænder ben for nationalparker

Forligskredsen bag Nationalparkloven har opgivet planerne om at etablere Nationalpark Skjern Å. Lokal modstand gjorde udslaget. Ærgeligt, men vi har prøvet alt, siger Ida Auken.

Mange landmænd langs Skjern Å er bange for yderligere miljøsrestriktioner og er derfor modstandere af planerne om en nationalpark.

- Jeg er rigtig ærgelig, over at parterne ikke kunne bringes sammen. Men vi har prøvet alt, og derfor må jeg desværre konstatere, at Nationalpark Skjern Å ikke bliver til noget, siger miljøminister Ida Auken.

Forslaget til Nationalpark Skjern Å var i høring i foråret 2011. På baggrund af høringssvarene besluttede forligskredsen sidste sommer at undersøge mulighederne for at inddrage den sydlige del af Ringkøbing Fjord inklusiv Tipperne og Værnengene i Nationalpark Skjern Å.

I sidste måned opretholdt et flertal i Ringkøbing-Skjern Kommunes kommunalbestyrelse imidlertid den oprindelige afgrænsning og sendte dermed sagen tilbage til forligskredsen i Folketinget.

Ved det seneste møde var alle partier undtagen Dansk Folkeparti parate til at følge det lokale forslag til afgrænsningen af Nationalpark Skjern Å. Men Dansk Folkeparti kunne ikke støtte op om forslaget på grund af stor lodsejermodstand i Hoven-området.

- Jeg er rigtig ærgerlig over, at parterne ikke kunne bringes sammen. Men vi har prøvet alt, og derfor må jeg desværre konstatere, at Nationalpark Skjern Å ikke bliver til noget, siger Ida Auken

Danmark har tre nationalparker i Mols Bjerge, Thy og Vadehavet. Der er også planer om at etablere en nationalpark i Nordsjælland og på Sydfyn, men også her har vækker planerne voldsom lokal modstand, især blandt landmænd og andre lodsejere.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: