Landbruget: Grøn omstilling er vanvittigt

LANDBRUGSSTØTTE – Landbrugets førstemand mener, det er ‘fuldstændig vanvittigt’ at kanalisere 15 procent af milliardstøtten til dansk landbrug, så pengene kan trække en grøn omstilling.

Martin Merrild kalder det »fuldstændig vanvittigt« at bruge 15 procent af landbrugsmilliarder til grøn omstilling.

Det vil være »fuldstændig vanvittigt« at omlægge 15 procent af den danske landbrugsstøtte til grønne tiltag via landdistriktsmidlerne, lyder det fra landmændenes brancheorganisation, Landbrug og Fødevarer.

Formand Martin Merrilds advarsel falder i kølvandet på en intern diskussion i regeringen, der inden 1. august skal beslutte, om man ønsker at omlægge op mod de 15 procent af landmændenes støtte for de kommende år.

Det åbner EU´s landbrugsreform nemlig mulighed for.

Regeringen står derfor ved en skillevej, hvor den kan vælge fortsat at subsidiere et intensivt, industrialiseret landbrug eller at fordele de mange milliarder, så de i stedet trækker i den modsatte retning til gavn for natur, miljø og økologi.

- Vi har et erhverv, hvor den helt store udfordring er, at vi tjener for få penge, fordi vi er et land med meget høje omkostninger, der skal sælge varer på det store marked, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer til Ritzau.

- Vi har et landbrug, der er forgældet, fordi vi har investeret meget i de seneste år for at øge produktiviteten. Så vil det være fuldstændig vanvittigt at trække i den anden retning og fjerne penge, siger Martin Merrild.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: