Kviksølv fra sparepærer ender i skraldespanden

LED-lys: Det skal være nemmere at vælge den mest miljøvenlige belysning. Ny kampagne skal oplyse om fordele ved LED-pærer og samtidig hjælpe forbrugerne med at skille sig af med udtjente sparepærer på den korrekte måde.

LED har en række fortrin i forhold til andre lyspærer. LED-pæren holder længere, sparer energi og indeholder ikke kviksølv. Foto: Colourbox

Forbrugerne kan i dag vælge mellem en lang række elpærer med forskellige egenskaber. Men set med miljøbrillerne på, er LED-pæren langt den bedste, fordi den har en meget lang levetid, den er mere energibesparende end sparepæren, og frem for alt indeholder den intet kviksølv.

Derfor lancerer miljøminister Kirsten Brosbøl i dag en kampagne, der skal få os til at vælge den miljøvenlige LED-pære, men også at komme af med udtjente eller ødelagte pærer på den rigtige måde.

- LED-pæren er den mest miljøvenlige pære på markedet, og derfor anbefaler jeg, at man som forbruger anvender den. Sparepæren er god, men LED-pæren er endnu bedre, især fordi den skåner miljøet for kviksølv. Kviksølv kan beskadige nervesystemet hos os mennesker og påvirke børns udvikling. Derfor skal vi undgå det, og med LED-pærens udvikling har vi nu et reelt, miljøvenligt alternativ til sparepæren, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Europa: LED i hver fjerde lampe
I Europa giver lysdioder (LED) dagligt lys til hver fjerde lampe i hjemmet, og lysforskere forventer, at antallet er tredoblet i 2020. Mange danske virksomheder har allerede set fordelene ved LED-pæren. I Tivoli i København er de i gang med at udskifte al belysning med LED-pærer til gavn for virksomhedens økonomi og miljøet:

- I Tivoli er vi i færd med at skifte 85.000 gløde- og halogenpærer ud med LED. Tivolis miljøarbejde har høj prioritet, og vi lægger vægt på at vælge løsninger, der både gavner miljøet og vores bundlinje, siger Mogens C. Ramsløv, underdirektør for drift, Tivoli.

Ved at skifte til LED-pærer regner Tivoli med at spare mange hundrede tusinde kroner på el-regningen nu og de kommende år. Samtidig har Tivoli indtil videre reduceret udledningen af CO2 med 243 tons til gavn for klimaet.

Skil dig korrekt af med din sparepære
Ud over at informere om fordelene ved LED fokuserer miljøministerens nye kampagne også på, hvordan du skiller dig af med dine udtjente pærer på den korrekte måde.

Ifølge en ny undersøgelse ender ca. hver femte af alle udtjente eller ødelagte sparepærer i skraldespanden frem for i den rette container med miljøfarligt affald. Og det øger risikoen for, at kviksølvet i pæren slipper ud. Som køkkenaffald bliver pæren kørt på forbrændingen, hvor en del af kviksølvet slipper ud med røgen og forurener miljøet.

Kviksølv er på Listen Over Uønskede Stoffer (LOUS), en liste som rummer de skadelige stoffer, som Danmark vil have udfaset brugen af. Samtidig er det et stort fokus i regeringens nye Strategi for affaldsforebyggelse, at der kommer styr på problematiske kemikalier.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: