Brosbøl: Tøjbranchens regning til miljøet skal ned

MILJØ – Det slider voldsomt på miljøet at producere tøj og andre tekstiler. Derfor starter miljøminister Kirsten Brosbøl nu et nyt partnerskab, der skal komme med løsninger til en mere miljøvenlig tekstilproduktion.

Tøjindustrien er en af de meste forurendende. Her er det økologisk modetøj fremstillet af naturlige materialer. Foto: Biofach

I morgen starter den københavnske modeuge. Men allerede i dag mødes en lang række virksomheder, brancheorganisationer og vidensinstitutioner med miljøminister Kirsten Brosbøl for at drøfte, hvordan man kan bruge mindre kemi i produktionen af tøj og tekstiler.

- Alene produktionen af en enkelt bomulds T-shirt sender en regning videre til miljøet på omkring 12 kroner. Blandt andet fordi der bliver brugt forurenende kemikalier til at producere den. Danskernes tøjforbrug koster miljøet i omegnen af 3,4 milliarder kroner hvert år, og den regning skal vi have bragt ned. Derfor er jeg glad for, at deltagerne i det nye partnerskab vil være med til at tage ansvar for at løse problemerne, siger Kirsten Brosbøl.

Partnerskabet for Kemi i Tekstiler kommer til at bestå af 29 deltagere, som alle forpligter sig til at dele viden og erfaringer med hinanden. To vigtige elementer er at stille miljøkrav til sine leverandører og bidrage til udvikling af ny teknologi, som kan sænke forbruget af kemikalier.

Bestseller stiller krav
Blandt deltagerne i partnerskabet er Bestseller, Gabriel, Danish Fashion Institute, Dansk Mode & Textil samt Dansk Industri.

- I Bestseller stiller vi krav til anvendelsen af kemi ved produktionen af vores produkter, siger Mogens Werge, CSR-direktør i Besteseller.

- Det gør vi både for at sikre sunde arbejdsforhold for de mennesker, som producerer vores produkter, for at reducere miljøbelastningen, men også fordi vi ønsker, at forbrugerne kan købe vores tøj med god samvittighed. Vi deltager i partnerskabet, for at dele viden med andre og få nye input til, hvordan vi kan reducere anvendelsen af skadelig kemi, forklarer Mogens Werge.

Kemikalier kan give allergi
Kemikalier, der bliver brugt i tekstilproduktionen, kan give allergi og andre sundhedsproblemer, men de er først og fremmest et problem for miljø og sundhed i de lande, hvor tekstilerne produceres.

- Vi har et fælles ansvar for, at danske virksomheders produktion ude i verden ikke efterlader store miljø- og sundhedsbelastninger. Det vil også være med til at fremtidssikre branchen selv, for den globale efterspørgsel efter grønne løsninger er stigende. Derfor har jeg stort fokus på tekstiler – også i min kommende strategi for forebyggelse af affald, siger Kirsten Brosbøl.

Partnerskabets første møde bliver afholdt i dag hos Danish Fashion Institute. Partnerskabet er blevet støttet af Miljøministeriets MUDP-pulje med 500.000 kroner.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: