Kun halvdelen af tøjet er værd at genbruge

GENBRUG – Dårlig kvalitet gør det sværere at genbruge tøj. Efter få vaske er alt for mange T-shirts skæve, sweatre har mistet farven og bukser får ’knæ’. Halvdelen er tøjet kan kun bruges til klude.

Lønningerne er lave, og det er billigt at flytte produktionen til Kina. Her er syerskerne i gang på en fabrik i Guangdong provinsen i Kina. Foto: Colourbox

Hurtig mode til lave produktionspriser har skabt et tøjmarked med rekordstore mængder genbrugstøj. Problemet er bare, at tøjet bliver stadig sværere at bruge til beklædning igen, skriver Politiken.

Blandt designere, forskere og i genbrugsbranchen selv er man godt klar over problemet.

En af dem, der har bemærket den faldende kvalitet, er direktør Ben Tingen i den hollandske genbrugsvirksomhed Episode, som har modtaget og sorteret tonsvis af genbrugstøj de seneste 30 år.

Kun halvdelen er egnet til genbrug
- Stoffet er blevet tyndere. Et par jeans vejer i dag næsten det halve af, hvad de vejede for 20 år siden. Og når vi laver klude af T-shirts, er kludene ringere, så vi i stedet for at få 50 eurocents per kilo, som vi gjorde før, får 10 cents per kilo, siger Ben Tingen til Politiken.

Læs også: Modeindustrien skader langt mere end du tror

Ifølge avisen kan 50 procent af det tøj, som genbrugsindustrien modtager, slet ikke genbruges som tøj.

Skal ikke blandes med kunststoffer
Ben Tingen ærgrer sig over, at producenterne blander forskellige typer tekstiler. Ren uld kan genanvendes og farves, men hvis der blandes akryl eller andre kunststoffer er det langt mindre værd.

Også bomuld eller polyester er lettere at genbruge, hvis det ikke er blandet sammen.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: