Kina afliver en million svin på grund af afrikansk svinepest

LANDBRUG – Afrikansk svinepest hærger i Kina. Indtil nu er 950.000 svin blevet aflivet på grund af afrikansk svinepest. Fodring med køkkenaffald er den store synder, mener myndighederne.

Kødforbruget i Kina stiger kraftigt. Slagtede svin kan transporteres på mange måder. Til markedet i landsbyen Xiding sker det bag på en stor knallert. Foto: Gustav Bech

Den kinesiske mur har ikke beskyttet Kina mod afrikansk svinepest, og de kinesiske myndigheder kunne forleden rapportere om et nyt udbrud i en besætning med 4.600 svin i Hunan-provinsen, som ligger i det sydlige Kina.

Det nye tilfælde kommer efter, at der ikke har været officielle rapporter om nye tilfælde i de seneste to uger, fremgår det af en markedsorientering fra agro- og fødevareindustriens fælles organisation i Danmark, Landbrug & Fødevarer.

Ifølge kinesiske medier er nu mere end samlet 950.000 svin aflivet i et forsøg på at begrænse spredningen af smitte. Ifølge Maskinbladet, som skriver om landbrug og landbrugsindustrien, skal tallet dog sammenholdes med en samlet svinebestand i Kina på omkring 450 millioner svin.

Fodring med køkkenaffald
De kinesiske myndigheder mener, at det kan være fodring med køkkenaffald, som er skyld i de mange tilfælde af den frygtede sygdom, som nu også har fået den danske regering til at investere 80 millioner kroner i et nyt halvanden meter højt hegn langs grænsen til Tyskland.

FAO har indsamlet oplysninger fra udbruddet af svinepest i Kina, som viser, at 62 procent af de første 21 tilfælde af afrikansk svinepest skyldes fodring med køkkenaffald.

Ifølge Maskinblade har man fundet svinekød inficeret med afrikansk svinepest ved kontrol af kødprodukter på vej til Australien, Sydkorea, Thailand, Japan og Taiwan. Fundene er først og fremmest gjort ved inspektioner af turister i lufthavne.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: