Karna Maj har travlt med at lægge kartofler

I HAVEN – Det er nu kartoflerne skal i jorden. Karna Maj, der er haveblogger og  selvforsynende med økologiske grønsager, har megatravlt i disse dage. Det tegner nemlig til en våd påske, så det haster med at få kartoflerne i jorden.

Karna Maj lægger egne forspirede aparges-kartofler i jorden, der er bekvem lige nu. Foto: Karna Maj

Af Karna Maj, haveblogger og selvforsyner

Jeg har megatravlt i de her dage. Min lerjord kan endelig bearbejdes – men med en våd vejrudsigt for påsken, så skal kartoflerne i jorden inden i morgen sidst på dagen. Ellers kan der gå lang tid, inden jeg kan få dem i jorden.

Jeg tror, at jeg når det. I går fik jeg lagt et 6 m langt bed med Annabelle og den røde Emmalie. I dag har jeg bearbejdet et langt bed mere og lagt Æggeblomme, den blå Violetta og Asparges.

Det næste bed krævede en del indsats, inden det var klar til at lægge kartofler i. Det var bedet, hvor jeg havde fjernet en hel række stikkelsbærbuske for nogle dage siden. De har stået der i nok 30 år, og stod i et massivt tæppe af skvalderkål. Bedet blev på godt 5 m2 – mængden af fjernede skvalder kålsrødder var en trillebør med top på. Det bliver megen god kompost, som kommer tilbage til køkkenhaven.

Skvalderkål under fliserne
Jeg måtte lige hive en gang fliser op, da der var skvalderkål under gangen, og de breder sig ind i mit aspargesbed. Det skal stoppes effektivt ved at fjerne rødderne under gangen nu, hvor skvalderkålen på den anden side af gangen – i det gamle stikkelsbærbed – er væk.

Det blev en rigtig fin løs jord, hvor der forhåbentlig er begrænset med genvækst af skvalderkål. Jeg har i hvert fald gravet det igennem 3 gange. Jeg satte 20 læggekartofler i to rækker. Mellem rækkerne såede jeg en dobbeltrække med valske bønner.

Det har blæst hele dagen, og her til aften blev det ret koldt, så alle tomater, chili og peberplanterne måtte igen til aften bæres ind til lidt lunere natforhold. Det bliver nok fast procedure påsken over med den vejrudsigt, der er lige nu.

Til gengæld gør en kold april, at afgrøderne derude holder sig længere. Der er stadig rødkål og hvidkål og selleri i kule og gulerødder i jorden. Det hele er dækket med et tykt lag ålegræs, der holder jorden kølig. Der er også stadig porrer. I går høstede jeg den første håndfuld vinterbroccoli. I dag blev det gulerødder i ovnen med masser af persille og en stor portion kålskud. Kålskud spiser vi rigtig mange af lige i øjeblikket.

Karna Maj er tidligere redaktør af Praktisk Økologi og Havenyt.dk. Hun dyrker en stor økologisk have til selvforsyning og har gjort det i næsten 40 år. Hun skriver blandt andet for OrganicToday.dk.

Du kan også følge hende på havebloggen karnamaj.dk

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: