Indien satser på økologi

To tredjedele af Indiens 1,1 mia. store befolkning er afhængig af landbrug. Den verdenskendte miljøaktivist, Vandana Shiva, mener, at økologi er den eneste redning for Indiens millioner af fattige bønder. Foto: Gustav Bech

INDIEN – Det folkerige land er klar til at lancere den næste grønne revolution.

Indien gjorde sig bemærket med en ambitiøs satsning og mange officielle repræsentanter på årets BioFach-messe.

- Vi er parat til at lancere den næste grønne revolution for at begrænse skaderne på miljøet, sagde en regeringsrepræsentant under et af messens mange møder og workshops.

Gruppe-certificering

Indien var det første land i verden, hver flere bønder i fællesskab fik udført gruppe-certificering for at begrænse omkostningerne. Alle delstater har nu en formuleret politik på økologi-området, og 11 forskellige certificerings-organer kontrollerer og godkender, at de økologiske regler overholdes.

Selv om Indien er midt i et økonomisk opsving, og der blandt den velbeslåede befolkning i storbyerne er interesse for at købe økologisk, producerer Indiens øko-bønder først og fremmest til eksport.

Med hjælp fra FAO fik det folkerige land sidste år grønt lys til at eksportere både te, kaffe, krydderier og andre økologiske varer til både USA og EU. Eksporten er nu tæt på 150 mio. dollars årligt, og det ambitiøse mål er at forøge den med 75-80 procent årligt.

Vandana Shiva

Den verdenskendte indiske miljøaktivist Vandana Shiva er en meget aktiv fortaler for økologisk landbrug, som hun anser for at være den eneste redning for Indiens millioner af fattige bønder.

- Man siger, at økologi ikke kan brødføde verden. Det passer ikke, og jeg har viet mit liv til at modbevise dette fejlagtige udsagn, sagde hun i en personlig tale, hvor bl.a. kemikoncernen Monsanto fik verbale tæsk.

Vandana Shiva siger, at fattige småbønder fanges i en gældsfælde, når de bruger Monsantos patenterede, gensplejsede såsæd.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: