Hestebønner skal erstatte soya til øko-køer

ØKOLOGI – Hestebønner spås stor fremtid inden for økologisk landbrug. Hestebønner er proteinrige og er selvforsynende med kvælstof.

Økologiske køer skal vænne sig til at æde hestebønner. /Foto: Colourbox

Hestebønnerne kan erstatte den soja, som de økologiske landmænd i øjeblikket er nødt til at købe i udlandet, viser erfaringerne. Og den udenlandske soja kan være problematisk på grund af frygten for gensplejsning.

- Der er en skræk for, at der er gmo-soya blandet i den ellers gmo-fri soya, man importerer, siger Margrethe Askegaard til DR Østjylland. Hun er leder af et projekt under Videncentret for Landbrug, som vil skaffe mere dansk proteinfoder til husdyrene.

Endnu er hestebønnerne ikke nogen strålende forretning for landmændene, men det kommer, spår Margrethe Askegaard, for der er stor efterspørgsel på verdensmarkedet blandt andet fra Kina.

Hestebønner er tilmed en gevinst for miljøet, fordi de kan klare sig uden kvælstofgødning – de henter det bare ud af luften.

I løbet af de seneste tre år er arealet med hestebønner mere end tredoblet, og det er kun begyndelsen, mener projektlederen.

- Køerne kan langt hen ad vejen klare sig alene med hestebønner. Og hvis hestebønnerne skal dække køernes behov for protein, skal det økologiske areal femdobles, siger Margrethe Askegaard til DR Østjylland.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: