Lunde: Landmænd skal have lov at sprøjte

SPRØJTEGIFT – Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen vil beskytte de konventionelle landmænds ret til at bruge kontroversiel sprøjtegift, selv om rester af giften falder ned som regn langt uden for landmændenes egne marker.

Økologerne skal ikke regne med hjælp fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

»Prosulfocarb er et vigtigt værktøj for rigtig mange konventionelle landmænd. Midlet er godkendt af Miljøstyrelsen, da det ikke udgør en uacceptabel risiko for sundhed og miljø, og på den baggrund kan stoffet ikke forbydes.«

Sådan skriver miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i en mail til Ritzau efter gårsdagens afsløring, som viser forbruget af den omstridte sprøjtegift fordelt på de enkelte kommuner i landet.

Prosulfocarb er et populært middel blandt de store kornavlere på Lolland, som bruger det mod ukrudt i blandt andet vinterhvede og vinterbyg. Men den kemiske sprøjtegift fordamper let og falder efterfølgende ned som regn langt væk fra landmændenes egne marker, viser målinger. Og det går blandt andet ud over økologiske frugtavlere, som risikerer at få hele deres høst kasseret, hvis rester af sprøjtegiften ender på deres æbler og pærer.

Nej til statslig erstatningsordning
Det er sket flere gange de senere år. Blandt andet på Lolland, hvor en økologisk frugtavler måtte kassere høsten, fordi prosulfocarb var havnet i hans frugtplantage.

Alligevel afviser Esben Lunde Larsen at forbyde giften, ligesom han også siger blankt nej til en statslig erstatningsordning til økologerne.

Ifølge Ritzau vil ministeren forsøge at løse problemet ved at ændre reglerne for sprøjtedyser, »så vi begrænser, at prosulfocarb rammer naboens marker«, skriver Esben Lunde Larsen ifølge Ritzau.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: