Stor risiko for at få gift i hovedet i Odder

SPRØJTEGIFT – Bor du i Odder, på Lolland eller i Randers er der stor risiko for at få rester af sprøjtegiften prosulfocarb i hovedet, når det regner.

Prosulfocarb fordamper let og falder efterfølgende ned som giftig regn, når landmændene har sprøjtet.

Bor du i Albertslund, Ballerup, Brøndby, Fanø, Gladsaxe, Herlev, Hvidovre, Rudersdal, Tårnby eller Vallensbæk, risikerer du formentlig ikke at få rester af sprøjtegiften prosulfocarb i hovedet, når det regner.

Men bor du på Lolland, i Odder, Hedensted, Randers, Sønderborg, Brønderslev, Guldborgsund, Norddjurs og Jammerbugt, gør du klogt i at tage en paraply med for at undgå giftrester. Husk også at beskytte din køkkenhave eller børnenes sandkasser.

Ifølge en ny oversigt udarbejdet for gylle.dk, er det nemlig de kommuner, hvor landmændene bruger de suverænt største mængder af sprøjtegiften prosulfocarb, der let fordamper til atmosfæren og efterfølgende daler ned som giftig regn.

Giftig regn over Økologiens Have i Odder
Ser man derimod på forbruget af prosulfocarb-baserede produkter i forhold til de enkelte kommuners landbrugsareal, så er anvendelsen størst i kommuner som Odder, hvor tusindvis af mennesker hvert år besøger Økologiens Have, som er Nordens største økologiske forsøgs- og demonstrationshave. Her er alle former for sprøjtegifte bandlyst, men nedbøren er det vanskeligt at undgå.

Også Sønderborg, Morsø og Brønderslev ligger helt i top med et højt forbrug i forhold til det samlede landbrugsareal, fremgår det af opgørelsen ifølge gylle.dk.

LÆS OGSÅ: Her falder giften ned i hovedet på dig

Her finder man en komplet oversigt, som viser forbruget i de enkelte kommuner. Oversigten er baseret på landmændenes egne indberetninger til myndighederne, som journalisterne har fået aktindsigt i. Selve analysen er udarbejdet af cand.scient.mat/stat.Klaus Flemløse.

Landmændene bruger primært sprøjtegiften til at bekæmpe ukrudt i kornmarker med vinterhvede og vinterbyg, men også i marker med kartofler, jordbær, løg og juletræer anvendes giften.

Økologisk frugtavler blev ramt
Anne og Lars Albrektsen, der sammen driver Bandholm Frugtplantage på Lolland, måtte sidste år se dele af deres høst af økologiske pærer kasseret på grund af prosulfocarb-forurening.

Dermed blev de seneste i rækken af danske frugtavlere, der siden høsten 2013 har lidt tab på grund af en sprøjtegift, som kommer fra andres marker, og som ikke må findes på frugt og grønt uanset, om det er økologisk eller ej.

Økologerne har forsøgt at få økonomisk erstatning, men miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen melder hus forbi. Han mener ikke, det er hans ansvar.

LÆS OGSÅ: Økologiens Have: Surt at odder topper på giftliste

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: