Grøn modstand mod Lomborgs comeback

KLIMA – Regeringens planer om at give klimaprovokatøren Bjørn Lomborg et comeback vækker bekymring hos de grønne organisationer. Lomborg vil ikke gøre debatten mindre elitær, kun mindre saglig, lyder det.

Lomborg vil bringe debatten på vildspor, frygter Det Økologiske Råd. Her ses den forkætrede debattør under et besøg i Grønland.Foto: Roland Mathiasson

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt har i dag bebudet, at han igen vil sætte Bjørn Lomborg og hans organisation, Copenhagen Consensus, på finansloven for at gøre klimadebatten mindre elitær. Den beslutning vækker forundring i Det Økologiske Råd.

- I Folketinget er der bred enighed om de store linjer i dansk klimapolitik og om energiaftalen fra 2012, som regeringen for knap tre dage siden meddelte, at de ikke kan se et behov for at genforhandle. Derfor kan jeg ikke rigtig se, hvad det er, Bjørn Lomborg skal bringe til den danske debat, siger Tue Damsø. der netop er blevet valgt til formandsposten i Det Økologiske Råd.

Han frygter til gengæld, at Bjørn Lomborg kan bidrage til at underminere en aftale på FN’s klimakonference i Paris til december og maner derfor til besindighed:

- Det er en utrolig vigtig forhandlingsrunde, vi går ind til, hvor Bjørn Lomborg næppe vil hjælpe os til at nå de resultater, Danmark arbejder for i Paris, siger han..

Lomborg kan skævvride debatten
Ministeren begrunder valget med, at der er behov for flere stemmer i klimadebatten, der efter hans mening er blevet for elitær. Men den begrundelse møder ikke forståelse hos sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege. Han frygter, at Lomborg vil bringe debatten på vildspor.

- At Lomborg igen kommer på finansloven, vil ikke gøre debatten mindre elitær – det vil gøre den mindre saglig. I dag er der masser af relevant debat inden for skiven. Lomborg vil trække debatten uden for skiven – med finurlig talmagi, som foregiver at være videnskabelig. Det bliver debatten ikke mere folkelig af, og det vil bestemt ikke give os et bedre beslutningsgrundlag, mener Christian Ege.

Appellerer særligt til Det Konservative Folkeparti
Støttepartierne i blå blok udtaler sig i dag positivt om udsigten til at få Lomborg tilbage i dansk politik, men Det Økologiske Råd appellerer især til Det Konservative Folkeparti, der definerer sig som det grønne parti i den blå blok.

Lomborg har efterhånden udspillet sin rolle i klimadebatten og henter nærmest kun støtte blandt højrefløjen i USA, Tjekkiet og Australien, påpeger Det Økologiske Råd.

Desuden vil indsættelsen af Lomborg være et slag i hovedet på de grønne erhvervsvirksomheder, der hvert år indbringer 70 milliarder kroner til statskassen, fordi Danmark er et grønt foregangsland. Derfor har Christian Ege svært ved at se, at Det Konservative Folkeparti kan lægge stemmer til den linje.

- Ved at invitere Lomborg tilbage, vil den danske regering bringe sig i dårligt selskab internationalt. Mainstream konservative ledere i EU, så som Merkel og Cameron, støtter ikke Lomborgs linje, og vi vil gerne minde om, at Connie Hedegaard (K) var en af Lomborgs hårdeste kritikere, da hun var klima- og miljøminister, afslutter Christian Ege.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: