Grøn Festival i Økologiens Have søndag

Grøn Festival i Økologiens Have i Odder byder også på debat om grøn omstilling, økologiske fødevarefællesskaber og urban farming.

GRØN FESTIVAL – Debat om grøn omstilling, urban gardening og økologiske fødevarefælleskaber skal være med til at trække mange mennesker til Økologiens have, der i morgen søndag fra 10 til 16 for første gang holder Grøn Festival.

Økologiens Have, der er Nordens største økologiske besøgs- og demonstrationshave inviterer hvert år grønne virksomheder og foreninger til en stor markedsdag, hvor de får lejlighed til at præsentere deres grønne idéer og produkter for tusindvis af mennesker. Men i år bliver det traditionsrige marked udvidet med en Grøn Festival, hvor debatdelen udgør et af de nye elementer.

Mere end 40 udstillere har lejet sig ind med en bod på festivalen, og Økologiens Have håber på stort rykind på flere tusinde mennesker, hvis vejret bliver godt.

På festivalen bliver der også mulighed for at komme med på en rundvisning i den store have på næsten 12 hektar, der rummer en helt unik rigdom af planter, mere end en halv snes forskellige emnehaver og en lille besætning af både grise, geder, køer, æsler, høns og andre klappedyr, der altid er et stort hit hos både store og små børn.

Debat om grøn omstilling
Den største nyskabelse i år bliver en debatdel med oplæg og diskussion om behovet for grøn omstilling.

Christian Ege, Det Økologiske Råd, Poul Erik Christensen (B), fmd. for det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling i Region Midtjylland samt Finn Arler, der er lektor ved Aalborg Universitet, skal diskutere grøn omstilling. Ordstyrer bliver Søren Hermansen, Samsø Energiakademi.

I debatteltet kan man også møde Signe Voltelen, der er med i bestyrelsen for Landsforeningen Praktisk Økologi, arkitekt og urban farm. Hun er optaget af de mange eksempler på byhaver i både ind- og udland og er selv involveret i Danmarks største tagfarm, der hedder ØsterGro og ligger på Østerbro i Købehavn.

Med i panelet er også Tine Christensen, som satte skub i Aarhus Økologiske Fødevarefællesskab, som hun har været forkvinde for frem til marts i år. De økologiske fødevarefællesskaber vokser talstærkt frem i de fleste danske storbyer og er et godt eksempel på, hvordan især unge organiserer sig for at få lokalt dyrkede økologiske kvalitetsprodukter direkte fra de økologiske landmænd. Tine Christensen er selvstændig konsulent. Ordstyrer ved denne del er Inger Anneberg, journalist og forsker.

En festdag for økologien
- Grøn Festival er en festdag i Økologiens Have, men der skal også være plads til diskussion og snak om, hvordan vi trækker samfundet i en mere grøn retning, siger Henry Lind, der er medlem af bestyrelsen og med til at arrangere festivallen.

Økologiens Have blev for nogle år siden overtaget af en ny gruppe, der vil skabe nyt liv og flere aktiviteter i den mere end tyve år gamle økologiske have, der i sin tid blev etableret af aktivister fra Praktisk Økologi. Tilbage i 1990´erne var sangerinden Lis Sørensen med til at tage de første spadestik til det, der bortset fra en tilsvarende have i England stadig er Nordeuropas største økologiske besøgs- og demonstrationshave med tusindvis af gæster, skoleklasser og delegationer fra både ind- og udland.

Har styrket økonomien
Økologens Have er inde i en spændende fase efter en rekonstruktion i 2011, hvor haven havde store økonomiske kvaler.

Siden har en ny bestyrelse styrket egenkapitalen ved at sælge støttebeviser for ca. 200.000 kr, og både plantesalg, besøgstal og omsætning i butik og café er de sidste par år steget mærkbart.

- Vi har et voksende salg af planter, og vi har indrettet et nyt tunnelvæksthus, hvor vi laver udplantningsplanter. Dem er der stor interesse for blandt gæsterne, siger Henry Lind, som håber, at op mod 3.000 mennesker vil besøge Grøn Festival.

Økologiens Have har stor lokal opbakning og et stort korps af frivillige yder en kæmpe indsats med alle de mange praktiske opgaver i forbindelse med havens drift.  Økologiens Have omfatter et areal på næsten 12 hektar og driver også en lille butik med cafe´og salg af frø, bøger, haveredskaber mv.

Økologiens Haves daglige leder er Sanne Rubinke, mens en gartner, en elev og andre medarbejdere har hovedansvaret for havens mange planter og dyr.

Se hele programmet for Grøn Festival

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: