Greenpeace trodser russisk olietanker

Anne Marie Roer Jensen: - Olie fra Arktis er komplet vanvid. Den arktiske is smelter på grund af klimaforandringerne, og det ser olieselskaber som Gazprom og Shell som en mulighed for at hente endnu mere olie op. Vi er nødt til standse den hensynsløse jagt på profit. Foto: Dmitri Sharomov / Greenpeace

AKTION – 80 Greenpeace-aktivister protester netop nu mod den russiske olietanker Mikhail Ulyanov og har sendt gummibåde i vandet ud for Rotterdam. Olietankeren transporterer den første olie fra Det Arktiske Ocean til Europa. Greenpeace opfordrer danske og europæiske politikere til at afvise olien.

Greenpeace flagskibet Rainbow Warrior har i dag sendt gummibåde i vandet i en fredelig protest mod olietankeren ’Mikhael Ulyanovs’ kontroversielle last. Aktivister har malet teksten ”No Arctic Oil” på siden af olietankeren. Andre aktivister lægger sig i vejen for olietankeren og forhindrer den i at lægge til kaj. Specialstyrker har netop bordet Rainbow Warrior i havnen.

Olien ombord på Mikhail Ulyanov er den første olie produceret i Arktis isfyldte farvand og stammer fra den platform nord for Rusland, Prirazlomnya, som Greenpeace protesterede mod sidste efterår. En protest, der efterfølgende kostede 30 aktivister, besætningsmedlemmer og fotografer 100 dages tilbageholdelse.

Olie fra Arktis er komplet vanvid
Den danske tredjestyrmand på Rainbow Warrior, Anne Mie Roer Jensen, der var én af de tilbageholdte, siger:

- Olie fra Arktis er komplet vanvid. Den arktiske is smelter på grund af klimaforandringerne, og det ser olieselskaber som Gazprom og Shell som en mulighed for at hente endnu mere olie op. Vi er nødt til standse den hensynsløse jagt på profit. Det Arktiske Ocean bør være et sted, hvor dyreliv og natur blomstrer og trives – ikke et oliefelt.

Rainbow Warrior ligger nu ved siden af olietankeren med et gigantisk banner mellem sine master. Greenpeace har været i kontakt med kaptajnen på Mikhail Ulyanov og forsikret ham og olietankerens besætning om, at en aktion fra Greenpeace – som altid – vil være fredelig. Alligevel er specialstyrker gået ombord. Samtidig har Greenpeace anmodet olietankeren om at vende om og sejle tilbage mod Rusland med sin last.

Putin hylder afsendingen
Så sent som i sidste uge hyldede Ruslands præsident, Vladimir Putin, afsendingen af den arktiske olie under en telekonference med Gazproms øverste chef Alexey Miller. Gazprom og Rosneft – Ruslands statsejede energiselskaber – har begge underskrevet aftaler om at bore efter olie i Arktis med internationale olieselskaber som Shell, BP, ExxonMobil og norske Statoil.

Olien vil efter planen, efter aflæsning i Rotterdam, blive raffineret af det franske olieselskab, Total. Total har tidligere afvist at bore efter olie i Arktis på grund af de ødelæggende konsekvenser som et olieudslip vil forårsage. Efter raffineringen kan olien ende i danske benzinstandere.

- I stedet for de nødvendige investeringer i vedvarende energi og energieffektivisering, investerer olieselskaberne i deres hensynsløse jagt på olie. Som borgere i EU og Danmark har vi ikke mulighed for at undgå olien fra Arktis, når den først er inde i EU. Den danske regering må på banen og sige nej til olie fra Arktis, siger Jon Burgwald, der er Arktisansvarlig i Greenpeace i Danmark.

I russisk fængsel i 60 dage
Anne Mie Roer Jensen blev i september 2013 sammen med 27 andre Greenpeace-aktivister og 2 freelance-fotografer ulovligt tilbageholdt, da russiske specialstyrker stormede Greenpeace-skibet Arctic Sunrise efter en fredelig protest ved olieboreplatformen Prirazlomnya.

Aktivisterne, der blev kendt som Arctic 30, blev uretmæssigt holdt fængslet i 60 dage i et russisk fængsel sigtet for pirateri og hooliganisme og tilbageholdt i Rusland yderligere 40. Umiddelbart efter deres løsladelse offentliggjorde olieboreplatformens ejer Gazprom, at selskabet havde påbegyndt produktionen af den første olie fra de isfyldte farvande i Arktis.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: