Aktivister blokerede for Shell i 40 timer

KLIMA – Shell bør droppe sine uforsvarlige planer for Arktis-boringer, før det er for sent, siger senator Jeff Merkley. Greenpeace-aktivister rettede søgelyset mod olieselskabet, der vil bore efter olie i den sårbare natur i Arktis.

Georgia, Peyton, Harmony, Ruddy, Dan, Julia and Paul er nogle af de aktivister, der hængende under en 124 meter høj bro i 39 timer og 35 minutter blokerede for Shells isbryder. Her tilbage med fast grund under fødderne i Kathedral Park i Portland, Oregon. Foto: Greenpeace

13 aktivister formåede i næsten 40 timer at  hænge under en en 124 meter høj bro ved Oregon i USA for at blokere for Shells isbryder Fennica, der er afgørende for selskabets planlagte boringer nord for Alaska. Isbryderen var på vej til Arktis for at bistå oliegiganten Shell i dets jagt efter olie i det isfyldte område højt mod nord.

I aftes forsøgte Fennica – eskorteret af politibåde og med mediehelikoptere flyvende over scenariet – at sejle under broen, men aktivisterne blev hængende, og isbryderen måtte vende tilbage i havn.

Fantastisk bedrift
- Det er en fantastisk bedrift af de 13 klatrere, der formåede at holde ud på deres reb i 40 timer, siger Sune Scheller, projektleder hos Greenpeace i Danmark.

- Ikke alene blokerede de for Shell og deres groteske planer, men de formåede også at inspirere alt fra lokale beboere i Portland til en amerikansk senator til at deltage i og bakke op om protesten mod Shell. Især den sidste halvdel af protesten fik verdens øjne rettet mod Shell, og alt i alt må det siges at have vist sig som en episk pr-katastrofe for olieselskabet, siger han.

Den føderale domstol beordrede Greenpeace USA til at fjerne klatre-aktivisterne. Aktivisterne var dog fast besluttet på at opretholde presset og blokere for Shells boreplaner så lang tid som muligt. De blev hængende, indtil myndighederne mødte frem på den 124 meter høje bro, hvorefter aktivisterne blev firet ned i ventende både på vandet.

Både kajakker og en oppustelig haj indgik i blokaden mod Shell. Foto: Greenpeace

Kajakker og en oppustelig haj
Derefter begyndte Shells isbryder at sejle mod broen i et nyt forsøg på passere under, men Fennica måtte endnu en gang gøre holdt, da omkring 20 lokale demonstranter i kajakker og en enkelt mand på en oppustelig haj ignorede politiet og kystvagtens både og lagde sig i vejen midt på vandet. Kl. 03 fredag dansk tid lykkedes det myndighederne at rydde vandet tilstrækkeligt til, at Fennica kunne passere under broen og sætte kurs mod Arktis.

Obama har givet foreløbig tilladelse til, at Shell kan begynde den indledende boreoperation, men der er ikke givet endelig lov til, at selskabet kan bore i de dybe, olieholdige lag.

- Shells planer om at bore efter olie i Arktis er løftet op på et helt nyt politisk niveau i USA, efter både præsidentkandidat Hillary Clinton og Oregons senator Jeff Merkeley er kommet frem og har stillet sig kritiske overfor boringerne. USA skal til klimatopmøde i Paris til november, og Obama har sit eftermæle at tænke på. Obama har igennem sit embede været fortaler for klimaforbedrende tiltag, men ved at tillade Shell at lede efter ny olie i Arktis, så kommer det hele til at klinge hult, siger Sune Scheller.

Den spektakulære Greenpeace-aktion har vakt opsigt verden over. Foto: Greenpeace

Hillary Clinton og Oregons sentaor imod
Obamas åbenhed for at lade Shell indlede en oliejagt i Arktis skaber kontroverser i USA og internationalt. Den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton har for få dage siden udtrykt stor skepsis omkring olieboringer i Arktis.

Også Oregons senator, Jeff Merkley, er utryg ved udsigten til boringer i det ekstreme og følsomme område.

- Shell bør droppe sine uforsvarlige planer for Arktis-boringer, før det er for sent, siger han ifølge Greenpeace.

Ifølge miljøorganisationen er de amerikanske myndigheders egen vurdering, at der er 75 procent risiko for et eller to større olieudslip, hvis Shell begynder egentlig olieudvinding fra sine licenser i området.  Et studie fra University College of London har desuden vist, at olie fra Arktis skal blive i jorden, hvis verden skal holde sig under en gennemsnitlig temperaturstigning på 2 grader.

Greenpeace og de mere end syv millioner støtter af bevægelsen Save The Arctic (beskyt Arktis) opfordrer kraftigt præsident Obama til at prioritere hensynet til det skrøbelige miljø i Arktis og klimaproblemerne over Shells risikofyldte olieboringer i Tjukterhavet.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: