Obama-regering stopper arktiske olieboringer

ARKTIS – USA standser salget af borelicenser i det nordlige Alaska i de næste 18 måneder. En vigtig delsejr, siger Greenpeace.

Aktivister i kajakker demonstrerede tidligere på året i Seatte mod Shells planer om olieboring i Arktis. Foto: Marcus Donner / Greenpeace

Få uger efter at Shell droppede planerne om at bore efter olie i det arktiske Alaska, har USA’s regering besluttet at aflyse salget af nye borelicenser i havet nord for Alaska i 2016 og 2017.

Ifølge Greenpeace betyder den en de facto stop for olieefterforskning i den amerikanske del af Arktis og er en fantastisk sejr for det sårbare arktiske miljø, klimaet og de millioner af mennesker, der har kæmpet for denne beslutning.

- I årevis har mennesker over hele verden kæmpet for at få USA til at standse arktiske olieboringer, og nu bærer arbejdet frugt, siger Jon Burgwald, arktisansvarlig i Greenpeace.

Greenpeace: Vigtig delsejr
Ifølge Greenpeace er beslutningen om at droppe salget af nye borelicenser i Arktis er en vigtig delsejr i beskyttelsen af Arktis.

- Næste skridt er at sprede stoppet for olieboringer til hele Arktis og gøre beslutningen permanent, siger Jon Burgwald.

Imens fortsætter oliejagten andre steder i Arktis, blandt andet i havet ud for Grønland. Nu er tiden kommet til, at også de grønlandske olieplaner må droppes, mener Greenpeace.

- De seneste begivenheder viser med al tydelighed, at arktiske olieboringer er så risikable og med så lidt fremtid, at olieselskaber bakker ud og regeringer trækker stikket. Arktiske olieboringer er på retræte, og nu må også Grønlands regering være med til at beskytte miljøet og standse oliejagten, siger Jon Burgwald fra Greenpeace.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: