Greenpeace-aktivist kan ånde lettet op

Anne Mie Roer Jensen på broen af Rainbow Warrior.

GREENPEACE – Efter et år indstiller de russiske myndighederne nu efterforskningen af Anne Mie Roer Jensen, der i to måneder sad i russisk fængsel, fordi hun var med i en fredelig protest mod Gazproms aktiske olieboringer.

I mere end to måneder sad 28 Greenpeace-aktivister og to freelancefotografer sidste efterår fængslet i Rusland – anklaget for pirateri og hooliganisme efter deres fredelige aktion mod olieselskabet Gazproms arktiske olieboringer. Nu kan aktivisterne endelig ånde lettet op efter, at russiske myndigheder har indstillet efterforskningen.

Det er en nyhed, der vækker glæde hos den danske aktivist Anne Mie Roer Jensen, der er ombord på Greenpeace-skibet Esperanza på vej hjem fra en ekspedition i Arktis.

- Nyheden om, at vores sag er blevet lukket, er som at mærke de første solstrejf efter en lang og mørk vinter. Det er pragtfuldt. Jeg tænker især på den russiske del af vores besætning, der nu endelig kan vende hjem uden at skulle frygte morgendagen, siger Anne Mie Roer Jensen.

- Jeg har hele vejen igennem været særdeles overrasket over de ekstremer, nogle mennesker og systemer går til for at sikre deres interesser. På nuværende tidspunkt er vi allerede nået smertegrænsen for vores klodes resurser. Det er skræmmende at se, hvordan olieselskabernes grådighed er på vej til at ødelægge Arktis – ét af de smukkeste steder på vores planet.

Protester verden over
Fængslingen af aktivisterne blev sidste år mødt med protester verden over, og over julen blev aktivisterne sendt hjem fra Rusland under amnesti. Derfor vækker det undren hos Greenpeace, at det har taget de russiske myndigheder indtil nu at afslutte efterforskningen.

- Anklagerne mod aktivisterne var ude af proportioner og et tydeligt forsøg på at tvinge kritikere af arktiske olieboringer til tavshed. Man kan kun undre sig over, at det skulle tage de russiske myndigheder ét år at slå fast, at der var tale om fredelige aktivister og ikke pirater, som de blev anklaget for at være, siger arktisansvarlig i Greenpeace Jon Burgwald.

Støtten var afgørende
For Anne Mie Roer Jensen er der ingen tvivl om, at den store støtte, der strømmede ind fra Danmark og resten af verden, mens aktivisterne sad bag tremmer, er helt afgørende for, at hun i dag er fri.

- Jeg vil give endnu en kæmpe tak til alle jer, der støtter vores arbejde for at beskytte Arktis. Og en mindst lige så stor personlig tak for jeres støtte, da jeg sad fanget i Rusland med mundkurv på.

Siden løsladelsen af aktivisterne har Greenpeace fortsat arbejdet for at bremse olieboringer i Det Arktiske Ocean.

Tidligere i år har Greenpeace gennemført aktioner mod olieselskaberne Statoil, ExxonMobil og Rosneft, der alle er gået i gang med jagten på olie i det isfyldte arktiske farvand, og Anne Mie Roer Jensen var selv med, da Greenpeace gik i aktion mod den første sending af olie fra Prirazlomnaya, der ankom til Europa i maj måned.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: