Greenpeace-chef stopper Gazprom boringer

- Vi er her i en fredelig aktion for at bremse denne russiske platform fra at ødelægge disse sårbare arktiske farvand, siger Greenpeace. Det er led i en stor kampagne for at beskytte hele Arktis mod den grådige oliejagt, der i øjeblikket er i sin startfase.

Greenpeace-aktivister i aktion mod Gazproms boreplatform i Arktis. (Foto: Greenpeace)

Klokken 4 morgen dansk tid gik Greenpeace’ international generalsekretær Kumi Naidoo og seks andre aktivister i aktion mod Gazproms giga-boreplatform i Arktis nord for Rusland.

To timer senere fulgte yderlige syv aktivister efter, så der i alt er 14 Greenpeace aktivister fra ti forskellige land på Gazproms boreplatform.

Aktionen er den anden gang på bare tre dage og et forsøg på at beskytte Arktis ved at stoppe Gazproms risikable og forurenende boringer i området.

Kumi Naidoo og resten af aktivisterne fastgjorde sig selv og gummibåden til ankerkæden til Gazprom arbejdernes hotelskibe, så det ikke kan lette anker og transportere to-holdsskiftet ombord på boreplatformen. Dermed er Gazproms arbejde stoppet for nu. Skiftet sker normalt klokken 5 dansk tid.

- Vi er her i en fredelig aktion for at bremse denne russiske platform fra at ødelægge disse sårbare arktiske farvand. Det er led i en stor kampagne for at beskytte hele Arktis mod den grådige oliejagt, der i øjeblikket er i sin startfase. Den skal stoppes før den rigtigt kommer i gang – og det er derfor at vi er her. For at få verdenssamfundets øjne op for vanviddet i et Arktisk olieeventyr og træffe det moralsk rigtige valg – at beskytte Arktis og dets særegne natur og dyreliv, siger Kumi Naidoo.

Aktionen kommer ovenpå en aktion fredag, hvor Kumi Naidoo og fem andre aktivister protesterede ombord på Gazproms boreplatform. Aktivisterne holdt stand i 15 timers i den arktiske kulde mod Gazproms vandkanoner. Det er anden gang Kuni Naidoo er i direkte aktion for Aktis. Sidste gang var i Grønland, hvor han sammen med en norsk aktivist klatrede ombord på boreplatformen Leiv Eirisson ud for Nuuk og efterfølgende var tilbageholdt af politiet i Nuuk i fem dage.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: