Rusland frigiver Greenpeace-skib

KLIMA – Arctic Sunrise frigives efter otte måneders tilbageholdelse i Murmansk.

Greenpeace-aktivister i aktion mod Gazproms boreplatform i Arktis. Foto: Greenpeace

Arctic Sunrise bliver nu frigivet, efter at de russiske myndigheder har tilbageholdt Greenpeace-skibet i otte måneder i Murmansk.

Selv om Anne Mie Roer Jensen og de 29 andre fra besætningen blev løsladt i slutningen af december efter 100 dages tilbageholdelse, efter protesten mod Gazproms olieboringer, så blev skibet ikke givet fri.

- Det er en god nyhed, at vi nu omsider får Arctic Sunrise hjem, og at et lang og uretfærdigt forløb nu bringes til ende, siger Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace.

Anne Mie og de 29 andre var i gang med en fredelig protest mod Gazproms første olieboringer i Det Arktiske Ocean, da de blev taget til fange af de russiske myndigheder.

- Det er skrupelløst i forhold til miljøet i Arktis at udføre de boringer, som Gazprom nu er i færd, og protesterne fra Greenpeace vil fortsætte ufortrødent. Jeg vil ikke lægge skjul på, at den russiske reaktion var et kraftigt anslag mod den frie ret til at protestere, men det er en ret vi har og fortsat vil kæmpe for. Der er mere end nogensinde brug det i Arktis, siger Jan Burgwald.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: