Greenpeace: Aftale mod olieudslip i Arktis ubrugelig

ARKTIS – Arktis Råd har vedtaget en koordinerende beredskabsaftale i tilfælde af oliespild, men den er ubrugelig og blottet for reelle forpligtelser og kunne være lavet af olieindustrien, mener Greenpeace.

Samer demonstrerer uden for rådhuset i Arktis Råds møde i Kiruna i Sverige. /Foto: Greenpeace / Christian Åslund

De otte medlemslande i Arktisk Råd har vedtaget en koordinerende beredskabsaftale i tilfælde af oliespild i det arktiske område, men udenrigsminister Villy Søvndal og hans kolleger synes at sætte industriens interesserer over de arktiske befolkninger og miljøets, mener Greenpeace.

- Det er desværre en helt og aldeles ubrugelig aftale, fordi den er blottet for reelle forpligtelser. Den gør intet for at mindske risikoen for udslip eller forbedre landenes evne til effektivt at reagere på udslip. Og den opstiller ingen bindende minimumsstandarder for at sikre, at man har kapacitet til at have blot en chance for at håndtere et større udslip, siger Jon Burgwald, der er Arktis-ansvarlig i Greenpeace Norden,

Han finder det beskæmmende, at ambitionsniveauet fra Danmarks og de øvrige arktiske lande er så lavt, at man afholder sig fra at stille et eneste konkret krav til beredskabet.

Indbygget elastik
- Når landene samtidig kun skal hjælpe i det omfang, de selv vælger, har man simpelthen indbygget så meget elastik, at vi ikke er kommet et skridt nærmere at beskytte naturen i et af verdens mest sårbare miljøer, siger Jon Burgwald

- Arktisk Råd stiller med den her aftale ingen som helst forpligtende krav til, at beredskabet har et vist omfang og rent faktisk vil kunne håndtere en truende oliekatastrofe. Når Villy Søvndal alligevel nikker ja til en aftale, der lige så godt kunne være forfattet af olieindustrien selv, er det i vores øjne helt uforeneligt med den grønne politik både Danmark og SF bryster sig af at føre, siger Niels Fuglsang, projektleder for den danske Arktis-kampagne i Greenpeace.

Canada overtager nu formandskabet og vil ‘fortsætte arbejdet for at forhindre olieforurening’. Greenpeace anbefaler, at man opstiller forpligtende minimumsstandarder for olie- og gasudvinding i Arktis og indfører et totalt forbud mod offshore-olieboringer.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: