Frie Bønder kræver fakta om svinesmitte

Frie Bønders Hans Jørgen Nygaard forlanger, at alle facts om MRSA-smitten lægges på bordet. Flere løgne og fortielser skader alle ordentlige mennesker i dansk landbrug.

MRSA – Hemmeligholdelse af MRSA-smittede gårde skader dansk svineproduktion, mener Frie Bønder.

Den 22. maj faldt der dom i sagen, hvor to journalister er anklaget for at give oplysninger om MRSA udbrud i 12 navngivne besætninger. Oplysninger, der har givet offentligheden kendskab til udbredelsen af svine-MRSA-bakterier – fra den danske svineproduktion til befolkningen. Begge anklagede fik en dom på fem dagbøder á 500,- kr. samt pligt til at betale sagens omkostninger.

Men denne dom er uretfærdig, mener man i landsforeningen Frie Bønder – Levende Land.

- I stedet for at gøre noget ved problemet, går man efter budbringeren, siger foreningens formand Hans Jørgen Nygaard fra Dybvad.

- Vi mener, dokumentationen var nødvendig, fordi myndighederne på daværende tidspunkt hemmeligholdt udbredelsen af svine-MRSA – en artikel uden dokumentation ville således ikke være troværdig. I stedet burde dansk landbrug være taknemmelig for, at der er nogen, der oplyser om de alvorlige problemer med spredningen af resistente bakterier, siger formanden.

Allerede i 2012 modtog Landbrug & Fødevarer lister over inficerede besætninger fra Fødevareministeriet, man man gemte dem bare af vejen, lyder anklagen fra Frie Bønder, som forlangte en screening af samtlige svinebesætninger for at få kendskab til omfanget og udbredelsen af MRSA CC398 (svine-MRSA).

Ministre har fortiet oplysninger
Hensynet til medarbejdernes sundhed vejer tungt, men også fordi det skaber utryghed blandt mange svineproducenter ved indkøb af avlsdyr eller smågrise, hvis MRSA-status ikke kendes og oplyses. Som forholdene er i dag, er det næsten ikke muligt at opbygge en smittefri besætning, påpeger Frie Bønder.

De er utilfredse med, at de skiftende ministre på fødevare- og sundhedsområdet konstant har nedtonet og fortiet om udbredelsen af MRSA, siger formanden.  Senest da det kom frem, at Sundhedsstyrelsen havde hemmeligholdt oplysninger om fire dødsfald, der skyldtes MRSA CC398.

- Det er bestemt ikke i den danske svineproduktions interesse med al den hemmeligholdelse, siger formanden og henviser til boykotten af dansk svinekød blandt svenske forbrugere og supermarkeder.

- Og jeg frygter, det kun er begyndelsen, siger formanden med henvisning til kinesernes reaktioner, hvis de havde fået hele sandheden at vide, da Danmark for nylig indgik en større handelsaftale om blandt andet svinekød.

Foreningen forlanger, at alle facts om MRSA CC398 frem i lyset.

- Flere løgne og fortielser skader alle ordentlige mennesker i dansk landbrug, slutter formanden.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: