Regeringen freder små landbrug

Frie Bønders, Hans Jørgen Nygaard, har truet med at gå direkte til EU, for at forhindrer regeringens oprindelige forslag.

Regeringen og alle Folketingets partier er blevet enige om at frede de mindre landbrug i EU’s landbrugsreform. Hektargrænsen for støtte fastholdes på to hektar. Dermed ændrer regeringen kurs i sidste øjeblik.

Grænsen for at søge direkte landbrugsstøtte bliver ikke hævet fra to til fem hektar jord. Det er regeringen og resten af Folketingets partier blevet enige om.

1. januar 2015 vil hektargrænsen for støtte derfor fortsat være på to hektar. Samtidig gøres det lettere for små landbrug at søge økologistøtte under landdistriktsprogrammet. Her sættes grænsen nu til 0,3 hektar. Den beslutning glæder fødevareminister Dan Jørgensen.

- Vi har fundet en god løsning, som jeg er sikker på, at små danske landbrug og økologiske bedrifter er rigtigt glade for. De små producenter er vigtige for lokalsamfundene, og derfor er jeg glad for den løsning, vi har fundet, siger fødevareminister Dan Jørgensen.

Foruden disse ændringer gennemføres landbrugsreformen i øvrigt, som regeringen har foreslået.

Beslutningen vækker jubel hos Frie Bønder – Levende Land, som har truet med at gå direkte til EU* for at blokere for det oprindelige forslag om at hæve grænsen. Ifølge foreningen ville 8.200 landmandsfamilier miste EU-støtten fra 1. januar 2015. Begrundelsen for at ændre hektargrænsen er et krav om at målrette støtten til det ‘erhvervsmæssige landbrug’, hvilket vil ramme mange små landbrug, herunder rigtig mange deltidslandbrug.

-Vi forstår ikke, at regeringen det ene øjeblik ønsker mere liv på landet og flere familier til at bosætte sig herude, og så det næste øjeblik gør det vanskeligere for os, som ønsker at leve på landet, og ønsker at drive miljøvenligt landbrug, og landbrug med høj dyrevelfærd, sagde foreningens formand, Hans Jørgen Nygaard, Dybvad kort tid før, regeringen trak forslaget tilbage.

- Vi kan ikke forestille os, at det var tanken bag EU’s nye landbrugsreform, at man skal fjerne støtten fra de mindste landbrug. I flere andre EU-lande går man den modsatte vej, og giver mere til de mindste, fordi man ved, at de repræsenterer mangfoldighed og livskvalitet i landdistrikterne.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: