Flyt afgiften fra brænde til brændeovn

Afgift på brændefyring er en god idé, fordi det forurener. Men den bør ligge på brændeovnen, ikke på det, man putter i den, mener Det Økologiske Råd.

En afgift på selve handlen med brænde kan få folk til at fyre med affaldstræ, som kan være forurenet med maling eller bejdse, og det vil gøre forureningen endnu værre, påpeger Christian Ege.

De danske ejere af brændeovne og pillefyr kan se frem en højere varmeregning fra næste år, hvis regeringen kommer igennem med sit nye forslag om en afgift på handel med brænde.

Regeringens forslag er en udmøntning af energiforliget fra marts, og Det Økologiske Råd ideen hilser ideen om en afgift velkommen.

Nemmere at administrere
- Tanken bag brændeafgiften er god, men afgiften bør ligge på brændeovnene og ikke på brændet, siger Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.

- Vi har fra starten sagt, at afgiften bør lægges på brændeovne, kedler og pejse. Det er nemt at administrere, fordi alle brændeovne i forvejen skal godkendes af en skorstensfejer, og derfor er de allerede registeret, siger han.

- En afgift på selve handlen med brænde kan få folk til at fyre mere med affaldstræ, som kan være forurenet med for eksempel maling eller bejdse, og det vil gøre forureningen endnu værre, påpeger Christian Ege.

Mindst forurenende skal være billigst
Hvis afgiften bliver lagt på fyringsenheden og ikke på brændet, kan man desuden differentiere den, så det bliver dyrere at have brændeovn i byen end på landet, og så de mindst forurenende ovne bliver billigst.

I øjeblikket er brændefyring den eneste forurenende opvarmningsform, som er fritaget for afgift. Det er ikke rimeligt, for brænderøg er en alvorlig kilde partikelforurening, som hvert år er skyld i 200 for tidlige dødsfald i Danmark.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: